lördag 30 april 2016

CD:n Yello - Hands on Yello

Den här CD:n kom ut 1995 och innehöll remixer av Yellos låtar gjorda av då populära grupper och artister som Cosmic Baby, The Grid, The Orb, Moby med flera.






Cosmic Baby - Dr. Van Steiner



Westbam - Bostich



Carl Craig hands on Yello - La Habanera


fredag 29 april 2016

Berkel-våg och flaskor


Här en gammal våg av märket Berkel.


Gamla flaskor.


torsdag 28 april 2016

ELSI skrivövning i svenska på 1980-talet

De här böckerna har använts av en elev i Göteborg i lågstadiet troligen.

Det ser ut att vara den ökända SÖ-stilen som infördes 1975. Den var enkel men inte lika fin som äldre tiders skrivstil. Målet var att den skulle vara lättläst och fri från utsmyckningar. Men stilen fick mycket kritik under 1980-talet och skulle reformeras ytterligare.

 Skrivövningsbok i rak stil från 1980.


 Här kunde man se hur man skulle sitta när man gjorde skrivövningar. Att alla satt så är en annan sak.  :)   Skolbänken och stolen är för övrigt väldigt lik dom som fanns tidigare på 1970-talet.


 Skrivövningsbok i rak stil.


 Skrivövningsbok i skrivstil från 1981.


Skrivövningsbok i skrivstil.


onsdag 27 april 2016

Nya bloggen Urminnes tider

Denna bloggen handlar mest om 1900-talet. Men eftersom jag har många bilder och sånt om tiden före det som jag har samlat sen 20 år tillbaka så har jag startat systerbloggen Urminnes tider. Det blir mest svensk historia tror jag.

Bloggen kan man hitta här eller om man klickar på bilden. Mycket nöje.  :) 




måndag 25 april 2016

DUX-apparater 1976

Företaget Dux Telefon- och Radiofabriks AB grundades 1926 i Stockholm. Det blev senare Sveriges största tillverkare av radioapparater. 1934 såldes det till Philips och blev en del av Svenska AB Philips. Man gjorde även TV-apparater och rullbandspelare som var ganska vanliga. Tillverkningen lades ner 1979.


Kassettbandspelare DUX Cassata. Den här lilla bärbara modellen på kassettbandspelare var vanlig vid den här tiden och man kunde både spela upp och spela in med mikrofon på såna. På sidan ser man att det fanns anslutningsmöjlighet på denna. Och i bandspelaren sitter ett kassettband av märket Philips.


 Transistorradio DUX Rio Lyx. Med den kunde man ratta in Svensktoppen och Poporama. Tack vare att transistorn kom 1947 kunde man utveckla såna här små radioapparater på 1950-talet. Dom blev väldigt populära under 1960- och 1970-talet. Folk kunde då lyssna på musik var dom än var nånstans. Till exempel på stranden. 1976 lät Svensktoppen så här.   



söndag 24 april 2016

Kassettband Hit Aktuellt från 1980

Vid den här tiden gavs det ut en serie kassettband med hitlåtar. Dom fanns väl att köpa i mackar bland annat. Låtarna var coverversioner och dom går inte att hitta i YouTube, så därför lägger jag upp originalversionerna här.







Olivia Newton John & Electric Light Orchestra - Xanadu


Snowstorm - Sommarnatt


Barbara Dickson - January February


Diana Ross - Upside down


Abba - The Winner Takes It All


Electric Light Orchestra - I'm Alive


Vikingarna - Sun of Jamaica


lördag 23 april 2016

Buick dynaflow roadmaster

Den här modellen tillverkades 1947-1963.





fredag 22 april 2016

Windows 98 för dummies

Windows 98 för dummies. En bok för vanliga användare. Den var inhandlad i Wettergrens i Göteborg från början.

For dummies var en bokserie med information inom ett visst område för människor som inte hade så mycket kunskaper. Den första boken kom ut 1991 och Windows 98 for dummies var den mest sålda datorboken någonsin.


Windows 98 utvecklades sedan 1996 och släpptes i handeln 1998. Det var en uppdatering av Windows 95 och med en ny version av Internet Explorer. Ett tag efter kom Windows 98 SE som blev en stor succe. Så här såg Windows 98 ut:




tisdag 19 april 2016

Serietidningen Farbror Joakim på 1980-talet

Farbror Joakim kom ut 1976-2001. Det var en minitidning med främst pocketserier. Och för det mesta kom den ut en gång i månaden.

Farbror Joakim nr 8 1983.


 Farbror Joakim nr 5 1984.


Farbror Joakim nr 5 1987.


söndag 17 april 2016

Almanacka från 1893

"Almanack för året efter frälsarens Christi födelse 1893" står det på framsidan. Då var Oscar II kung. Utvandringen till Amerika pågick för fullt. Thomas Edison byggde klart den första spelfilmsstudion. Och de första användbara bilarna hade nyligen tillverkats.







 Om emigrationen från Sverige. Det var ett högaktuellt ämne då den svenska emigrationen till USA nådde sin höjdpunkt under decennierna efter amerikanska inbördeskriget. 1890 rapporterade den amerikanska folkräkningen att den svenskamerikanska befolkningen närmade sig 800 000 människor. Den stora majoriteten hade varit bönder i hemlandet och hade lämnat Sverige på grund av förödande missväxt och hade samtidigt lockats till USA av den stora tillgången på billig jord som gjorts tillgänglig i och med Homestead Act 1862.


 Mer om emigrationen. Och reklam för Forsters bryggeri i Uddevalla.


 J.Fr. Hallmans bokhandel, Hanna Sundelius bokbinderi och Maria Lundbäcks fotografiska atelier i Uddevalla. Uddevallabon Johan Fredrik Hallman startade 1838 sin bokhandel. På samma ställe som senare Bokia låg. Maria Lundbäck är en av Uddevallas mest kända fotografer. Hennes bilder finns bland annat på Bohusläns museum. Maria hade arbetat i Josefina Rydholms fotoateljé och blev en duktig yrkeskvinna. Hon tog över ateljén 1880. Hon avled 1927 och ligger begravd på Norra kyrkogården i Uddevalla.


 En del av 1893 års marknader. Såna har hållits i långa tider på många olika ställen. Ibland ända tillbaka till medeltiden. Det ansågs nyttigt för allmogen att hålla på med. Fram till mitten av 1800-talet fick den endast bedrivas i städer. När sen lanthandel blev tillåtet och städernas butiksgator växte blev det ovanligare.


Mera marknader.



lördag 16 april 2016

Eriksberg då och nu


                          Mitten av 1970-talet                                      2013 ungefär


Två bilder tagna från samma plats med cirka 40 år emellan.

På den vänstra bilden ser man västra delen av Eriksbergs varv i Göteborg under mitten av 70-talet med Älvsborgsbron och Färjenäs i bakgrunden. Varvet byggde totalt 626 fartyg och båtar innan det lades ner 1979. Men ytterligare ett fartyg har faktiskt byggts i Eriksberg, nämligen Ostindiefararen Götheborg II som var klart för sjösättning 2003.

På den högra bilden ser dagens Eriksberg helt annorlunda ut. Men bockkranen står kvar som ett minne från varvsepoken. Mängder av bostäder har byggts och byggs fortfarande i området som erbjuder både vatten- och naturnära boende. Den nyligen upprustade Färjenäsparken ligger bara ett stenkast bort.

Klickar man på bilden och gör webbläsaren bred blir kanske bilden större.



torsdag 14 april 2016

Bambamat i Göteborg på 1970-talet

Den här maten serverades i skolmatsalar i Göteborg. Vissa rätter återkom så det kan vara under flera år. Jag har inga recept utan har fått göra det efter minnet och kokböcker från 1970-talet.

 Biff á la Lindström, mos, äppledricka och råkost.    Blanda köttfärs, lök, ättiksgurka, inlagd rödbeta, salt och svartpeppar. Stek en pannbiff av det. Gör mos av Felix mospulver. Äppeljuice i en vit plastmugg typ campingmodell. Strimlad vitkål och / eller riven morot. Den här rätten serverades 1975.


 Stekt blodpudding med lingonsylt, hård smörgås med böcklingpastej, frukt och råkost.    Stek blodpudding, och lägg på lingonsylt och strimlad vitkål och / eller riven morot. Wasa husmansknäcke, Bregott smör och böcklingpastej. Äpple. Till maten fick man ofta skummjölk i en vit plastmugg av campingmodell. Mjölken hämtade man själv från en automat genom att trycka in en metallgrej så att mjölken rann ner från en vit slang.


 Dillkött, ris, råkost och apelsinjuice.    Gör dillkött av nöt, kalv eller lamm, vatten, mjölk, dill, lite ättika, vinäger, salt, vitpeppar och vetemjölsredning. Koka matris med salt. Strimla vitkål och / eller riv morot. Det går att blanda eller ha var för sig. Apelsinjuice i vit plastmugg av campingmodell.



onsdag 13 april 2016

10 000-kronorsfrågan

10 000-kronorsfrågan var ett frågesportsprogram som började sändas i svensk TV 1957 och har gått i omgångar fram till 2000-talet. En av programledarna hette Nils Erik Bæhrendtz.

Här är ett avsnitt från 1957: 





tisdag 12 april 2016

Tåg i Rävlanda 1998

I maj 1998 passerade detta tåg Boråsvägen i östra Rävlanda på järnvägen mellan Göteborg och Borås.




söndag 10 april 2016

Svenska skivklubben 1978

Reklam för Svenska skivklubben var ganska vanlig i olika tidningar vid den här tiden. Det var ofta aktuell musik. Var man medlem kunde man beställa skivor och kassettband från kataloger som man fick. Då kunde man inte provlyssna skivorna innan men det kan man göra här.  :)  Jag börjar med de nio uppe till vänster.







Bruce Springsteen - Badlands



Boney M - Nightflight To Venus / Rasputin. Den senare var en stor hit och var med i Poporama. Även Rivers of Balylon från samma skiva var det. Det var för övrigt den första skiva jag köpte. Det var i Hylanders musik på Wieselgrensplatsen i Göteborg 1978 eller 1979. En liten butik där man kunde provlyssna på skivorna i telefonlurar vid kassan. En LP kostade 35-40 kr då.



The Pirates - Long Journey Home



The Runaways - Wild Thing



John Paul Young - Love Is In The Air



Darts - Who's That Knocking



Creedence Clearwater Revival - Bad Moon Rising



Jimi Hendrix - Purple Haze



Jerry Williams - Ready Teddy



fredag 8 april 2016

Då-och-nu-bild på utsikt från Ramberget

Ramberget ligger på Hisingen i Göteborg och har länge använts som utsiktsplats. Den vänstra bilden är från 1910 och den högra från september 2013. Det är utsikt mot Lindholmen på Hisingssidan och Haga, Guldheden med mera på andra sidan älven. Man kan se att området har genomgått stora förändringar.

Om man klickar på bilden och gör webbläsaren bred blir bilden kanske större.





onsdag 6 april 2016

Leksaksreklam 1969

 Volvo 144 av Tekno. Den riktiga 144:an tillverkades mellan 1966 och 1974.


 Leksaker man kunde köpa i Käpphästens butiker. Det fanns en sån butik i Femmanhuset i Nordstan i Göteborg på 1970-talet bland annat. Nr 3 är dockan Jossy och sittvagn. Nr 4 är dockgarderob. Nr 5 är plyschdockan Pling-Plong. De längst neer till höger är flick- och pojkdockan Annika och Jonas.


 Mera från Käpphästens leksaksbutiker: Nr1 är BRIO ritrulle. Nr 2 är pärlset. Nr 3 är figurer av Kalle Anka, Knatte, Fnatte och Tjatte. Nr 4 är en barnprojektor. Nr 5 är en musiksnurra. Nr 6 är en pusselkub för de minsta.


 Britains stall, flickor på varsin ponny, hästtransportvagn och Land-Rover.


 Matchbox motorväg bilbana.


Perstorp Pedagogi som man kunde bygga saker med.



tisdag 5 april 2016

Lundby gymnasium i Göteborg

Lundby gymnasium byggdes 1955-1956 och var det första gymnasiet på Hisingen. Det var aktivt mellan 1966 och 1999. Numera heter det Sverigefinska skolan.

Karta  

 För att ta sig till gymnasiet kunde man åka spårvagn. Linje 5 och 2 gick hit 1982-1983. Eller så hoppade man av på busshållplatsen till vänster utanför bild. Tror det var buss 21 som gick dit då. De första bilderna här är från 2010.


 Sen gick men tunneln under bilvägen. Där framme syns gymnasiet.


 Den västra ingången.


En av de östra ingångarna.


 Den stora hallen. På vänster sida var det bänkar där folk brukade sitta under rasterna. Där borta till höger var det matsal. Eller bamba som det kallas i Göteborg.  :)


 Från stora hallen utgick det trappor och korridorer. Där till höger fanns det fler bänkar.


 Vi går en trappa upp.


 Den långa korridoren på övre våningen.


 Flygel på andra våningen. Renoverat efter 1982.


 Den långa korridoren på övre våningen.


 En trappa ner i källarvåningen fanns WC.


 Skolkatalog från läsåret 1982-1983.


 Lärarna 1982-1983.


 Lärarna 1982-1983.


 Bänkarna i stora hallen.


 Schackspelande.


 Bänkarna i stora hallen.


 Matsalen.


Matsalen.


Naturvetenskaplig linje var en 3-årig linje med naturorienterande ämnen. Den förkortades NA. Man kunde ha ämnena svenska, engelska, B-språk, historia, religion, filosofi, psykologi, samhällskunskap, matte, fysik, kemi, biologi, teckning, musik och gymnastik. Här är några böcker från första årskursen:


 Tyskaboken Kontakt i årskurs 1 i naturvetenskaplig linje.


 Tyskaboken Kontakt i årskurs 1 i naturvetenskaplig linje.


 Matematikbok i årskurs 1 i naturvetenskaplig linje. Hasse Eliasson tror jag läraren hette.


 Matematikbok i årskurs 1 i naturvetenskaplig linje.


 Svenskaboken Läsa i årskurs 1 i naturvetenskaplig linje. Ulf Ekman hette läraren i svenska.


Svenskaboken Läsa i årskurs 1 i naturvetenskaplig linje.



Linjal, passare och gradskiva som användes av en elev i Lundby gymnasium i Göteborg mellan 1979 och 1982. 
       
         
Avslutning 1982.
           
          
5 december 2020 höll dom på att riva gymnastiksalen.


Rivningen av gymnastiksalen ur en annan vinkel.
                 
       
25 februari 2021 pågick rivningen av resten. Skolsalar, aula, den stora hallen och bamban.