tisdag 30 april 2019

Barclay James Harvest - Ball and chain (1971)



           

Tupperwareburkar

Tupperware var populärt på 1970-talet och det fanns många olika produkter som skålar, saltkar med mera. Och kvinnor samlades i Tupperwarepartyn för att köpa saker. Dessa burkar tror jag är från den tiden.

             

Barnprogrammet Herr Barbalander från 1971

Programmet handlade om herr Barbalander, som spelades av Nils Brandt. Herr Barbalander bodde i en liten stuga och hade en tavla med en talande kvinnlig spratteldocka. Signaturmelodin till programmet skrevs av Lasse Dahlberg.

                       

måndag 29 april 2019

Mobiltelefonen Ericsson GA628

Den började säljas 1996-1997 och var den första telefonen som man kunde anpassa själv. Med telefonen följde fyra olika frontpaneler i grön, gul, blå eller röd färg.

Jag ägde själv en sån och det var min första mobiltelefon. Det var nytt och lite ovant för folk med mobiler för varje gång det ringde till någon på bussen vände sig folk om. Jag tyckte det var praktiskt och kul att skriva SMS och jag testade att telefonen fungerade på alla möjliga ställen: i källaren, ute i skogsområdet Vättlefjäll med mera. Den fungerade bra.



En man packar upp och tittar närmare på en Ericsson GA628:

           

TV-reklam för Göteborgs Kex - Ballerina 1997


             

söndag 28 april 2019

Reklam för SAS flygresor 1953

SAS bildades 1946 som ett gemensamt konsortium där grunden utgjordes av norska DNL, danska DDL och svenska Svensk Interkontinental Lufttrafik AB (SILA). Samma år skedde den första flygningen med Douglas DC-4 över Atlanten, från Stockholm via Kastrups flygplats i Köpenhamn, Prestwick och Gander i Newfoundland till New York LaGuardia Airport. Resan tog ett drygt dygn.

När Braathens blivit förbjudna att bedriva utrikeslinjer och hänvisade till norsk inrikestrafik fick SAS i februari 1951 monopol på internationell flygtrafik utgående från Skandinavien. Under 1950-talet öppnade SAS många långlinjer.

Här kan man se sträckningar, priser och resmål 1953 för dom som ville besöka Vatikanen, katakomber, Villa d´Estes terassträdgårdar och uppleva fandango, kastanjetter, Tusen och en natts sagoland med mera:







         
         
SAS Promo Film 1959. Filmen är med danskt tal.

                       

En flygresa med SAS på 1960-talet:

                   

Vykort från Spanien från 1960-talet


Benidorm. Jämför med bilden under.
         
             
Benidorm ungefär samma plats 2017
             
           
Costa Brava. Playa de aro. En Ford Taunus i mitten.


Torremolinos


Torremolinos 1969:


                   

lördag 27 april 2019

Tidningen Allt om hobby nummer 5 1997

Allt om Hobby är en tidskrift grundad 1966 samt bokförlag med inriktning på teknisk kultur, veteranhobby samt modellbygge. Jan Jangö var chefredaktör åren 1966 till 1985 då Freddy Stenbom som varit anställd som redaktionssekreterare sen 1972, övertog chefredaktörsposten och ägandet av bokförlaget. 2016 köpte Jocke Sannagård tidningen, som numera ges ut av Hobbypress förlag. Sannagård är också redaktör.


         

Kassettband Maxell MX 110 och trance från 1990-talet

Bandet köptes troligen i Siba på Backaplan i Göteborg 1994-1995.











Det här bandet var inspelat med trance från 1990-talet. Nästan alla låtarna var från radioprogrammet HQ i Studentradion i Göteborgs närradio. HQ uttalas på engelska.


L.S.G. - Blueprint V1 (1994)



Cybersnack - Inner-Chi (1995)



Cosmic Baby - Heaven's Tears (1993)



Frame - Trance Trip



Phoenixx - The Mongolian Rider (1994)



Nexus 6 - Tres Chic (1994)



Scooter - Rhapsody in E (1994)



The Shamen - Possible Worlds (1991)



Juno Reactor - Beyond the Infinite (1997)



Headman - Work My Mind (1994)


fredag 26 april 2019

Gamla vykort på Göteborgs hamn


 Vykortet skickat 1936.


 Kanske på 1950-talet. Närmast ligger någon av båtarna Kungsholm. 


 Skickat 1955.


 Gladan och Falken på besök i Göteborgs hamn på 1960-talet. Det är marinens segel- och övningsfartyg. Gladan sjösattes 1946 och Falken 1947. 


 Skeppsbron på 1960-talet.


 Götaälvbron. Före Läppstiftet och Femmanhuset byggdes och med en hel del idag rivna hus.


Kanske 1960-talet. Barken Viking till vänster står på sin gamla plats.


Bilder från Peter Okrasinski i Facebookgruppen Det gamla Göteborg

Kungs Radio från 1950-talet

Typ 752 V för växelström. En rundradiomottagare för långvåg, mellanvåg och kortvåg. Den hade inte FM men det började sändas i Sverige under 1950-talet och folk kunde köpa FM-tillsatser.

Nypris för denna radio var 467 kronor viket motsvarade cirka 120 timmars arbete för en industriarbetare.


         

torsdag 25 april 2019

Vykort från Borås


 Södra torget. Vykortet skickat 1916.


 Borås brandstation


 Wennerbergsplatsen. Skickat 1940.


 Österlånggatan. Skickat 1947.
         
           

Österlånggatan 2017. Jämför med bilden ovan.
         
       
  Österlånggatan. EPA till höger hade kvar namnet Enhetsprisaktiebolaget då.


 Centralstationen. Skickat 1950.


”Knallen” posten. Cirka 1950-tal.
           

LP:n Svensk Toppar från 1974




       
         

ABBA - Waterloo



Tonix - Flyg din väg



Schytts - Tala om vart du ska resa



Stefan Ruden - Va har du under blusen, Rut?
         

onsdag 24 april 2019

Ålanda kvarn

Redan på 1600-talet fanns en kvarn i Ålanda ström mellan sjön Anten och Kvarnsjön. Denna byggdes 1917. 1918-1919 byggdes den om och fick nytt hus. Kvarnen var stor och betjänade ett stort distrikt. 1967 togs vattnet till fiskodling och kvarnen elektrifierades. Kvarnverksamheten upphörde 1987. Efter århundraden hade kvarnen i Ålanda tjänat ut ansåg man. Men 2011 gavs det klartecken till Östad säteri att börja producera el i kvarnen. Hur det gick med dom planerna vet jag inte.

Det finns en sägen som berättades på 1800-talet om två män som kom från Ålanda kvarn och rodde hemåt på Anten. När dom kom till dess västra strand såg de en vacker kvinna som satt vid sjöstranden och kammade sitt långa guldgula hår. När de båda männen rott över sjön och kom närmare Långaredsstranden såg dom henne komma flytande på vattnet strax efter deras båt. Hon vickade på stjärten och simmade sakta framåt. När hon kom nära båten gjorde den ene sin kamrat uppmärksam på hennes utseende. Då försvann hon.


Ålanda kvarn 25 juni 2009

             

                   

Villstad kvarn i Småland

Filmen visar arbetet vid kvarnen med bland annat mjölning och sågning. Troligen upptagen runt 1940 av Värnamo Fotografiska Magasin av fotograferna Börjesson och Mårtensson.

             

Smörkärna

Smörkärna, eller kärna, är ett redskap för framställning av smör ur grädde och finns i varierande typer. Så länge smörberedning utfördes i det enskilda hushållet användes vanligtvis så kallade stötkärnor. En sådan består vanligen av ett upprättstående öppet cylindriskt laggkärl i trä. En lagg är ofta förlängd och utformad som lyft/bärhandtag. Till kärnan hör ett lock med hål för en stötare bestående av en rundstav som i nederändan har ett enkelt kors eller dylikt, ibland omslutet av en flätad krans av vide eller rotvirke. Kärnan fylls till högst en tredjedel med tjock grädde som genom stötarens upp- och nerrörelser övergår till smör respektive kärnmjölk.

Bild från Torsö i Vänern 30 augusti 2017.



Användning av en smörkärna på ett gammaldags sätt:

                 

tisdag 23 april 2019

Mölndal på 1980-talet

Man ser Kvarnbyn, Kvarnbygatan och Norra Forsåkersgatan. Foto av okänd fotograf. Bilden kommer från Peter Okrasinski i Facebookgruppen Det gamla Göteborg.

               

Reklam för datorn Amiga 500 1988


             

Amigaspelet Tintin on the moon från 1987

Spelet skapades av Infogrames för flera plattformar 1987 och det första Tintinspelet som har getts ut. Det är löst baserat på Tintinalbumen och går ut på att man ska landa på månen, undvika asteroider och lösa konflikter inne i raketen.


               

De två Tintinalbumen som spelet baseras på:



         

måndag 22 april 2019

Hands Up engelskabok utgiven 1975

Den här var för mellanstadiet och användes av en elev i Göteborg.



           

Albumet Mike Oldfield - Ommadawn från 1975

Under inspelningen hade Oldfield en del motgångar. Strax efter inspelningen började i januari 1975 led Mike Oldfield ett bakslag från sin moders död. Senare kom han ihåg att hans nya musik var det enda som gav någon form av tröst från prövningen. Och efter flera månaders inspelning måste hela första sidan återinspelas eftersom originalet skadades irreparabelt i dess oxidskikt.

Oldfield spelade in varje lager av ljud och spelade huvuddelen av instrumenten i Ommadawn, med undantag för folkmusikerna Clodagh Simonds, Paddy Moloney och den tunga afrikanska trumman Jabula. De afrikanska trummorna spelades in på The Manor Studio i Shipton-on-Cherwell, Oxfordshire där Oldfield hade spelat in sina första två album.

Albumets titel kom fram i slutet av produktionen. Oldfield hade upptäckt en samling ord av den irländske musikern Clodagh Simonds, och ett av dem var "ommadawn". Oldfield bestämde sig för att använda det. Han avvisade ett påstående att titeln är en referens till "amadan" (uttalas "ommadawn"), vilket betyder "dåren" på gaeliska.

Albumet är ett av 1970-talets mästerverk inom musiken och räknas bland många Oldfieldfans vara bland det bästa han gjort. Skivan nådde fjärde plats på den engelska albumlistan. Den består av två längre spår samt Oldfields första riktiga egna sånginsats: "On Horseback".


Ommadawn part one



Ommadawn part two



On horseback
           

Gamla reklammärken


 Maximflaskan, Ferd. Lundquist Bosättningsmagasin


 Göta cacao, Göteborgs chokolad- & konfektfrabrik.


 Ekströms jästmjöl, Örebro kem tekn fabrik.


 Mazettis idrottschokolad


 Nya Hattmagasinet Göteborg


  Kungslampor, Stockholms glödlampfabrik.


Mora precisionsur


Bilder från Peter Okrasinski i Facebookgruppen Retroklubben.

söndag 21 april 2019

Brödet Pågen jättefranska då och nu


 1986


2019