måndag 28 april 2014

Mat på mormors vis på 1940-1960-talet

Alla mat här är gjord efter autentiska recept från mitten av 1900-talet.


Kokekorv med vit sås och potatis: Man kokar korven. Gör vit sås av vetemjölsredning, vatten, mjölk, salt och vitpeppar. Det går att variera med pepparrot eller senap i såsen. Man skalar ibland potatisen och kokar dom hela. På korven tar man lite senap.

Kokt kolja med pepparrotssås och potatis: Man kokar koljan med salt. Gör vit sås av fiskspadet, mjölk, salt, vitpeppar och vetemjölsredning. Man kan variera med dill eller persilja i såsen. Man kokar potatisen hela med eller utan skal.


Kokt makrill i dillsås med potatis: Koka makrill i bitar med salt. Gör sås av fiskspadet, mjölk, dill, salt, vitpeppar och vetemjölsredning. Man kan variera med ättika. Koka potatisen hela med eller utan skal.

Kokt torsk med dillsås och potatis: Koka torsk i bitar med salt. Gör sås av fiskspadet, mjölk, dill, salt, vitpeppar och vetemjölsredning. Koka potatisen hela med eller utan skal.

Kolja med potatis och dillsås: Koka kolja i bitar med salt. Gör sås av fiskspadet, mjölk, dill, salt, vitpeppar och vetemjölsredning. Koka potatisen hela med eller utan skal.