onsdag 29 juni 2016

Bambamat på 1970-talet

Jag har inga recept från bamba utan har gjort från minnet och kokböcker från 1970-talet. Det är alltså på ett ungefär.

 Fiskgratäng med champinjoner och råkost      Koka torsk i fiskbuljong och vatten. Gör sås av champinjoner, citron, mjölk, vitlök, smör, persilja, fiskbuljong, svampbuljong och lite socker. Koka hela skalade potatis med salt. Servera dom hela eller gör mos av dom. Riv morötter eller strimla vitkål. Man kan även blanda dom.

 
Fläskkarré sås, potatis, äppelmos, råkost    Den här serverades 1976 och säkert fler år. Grilla fläskkarré med katrinplommon instuckna i köttet, salt och vitpeppar. Lite vatten på botten av ugnskärlet. Gör sås av skyn och Blå Band brunsås. Koka hela skalade potatis med salt. Till det har man äpplemos och strimlad vitkål och / eller riven morot.


måndag 27 juni 2016

Gammal amerikanare

Den här sågs i Tingstad i Göteborg 2011.




söndag 26 juni 2016

Träslöjden i skolan

Vi hade också såna här träskåp i träslöjden i mellanstadiet. Lika fulla med verktyg med exotiska namn som rubank, fogsvans och rundfil. Men man lyckades få ihop smörknivar och brickor till slut.






lördag 25 juni 2016

Kassettband TDK SA från 1980-talet

De här kassettbanden såldes åren omkring 1989-1990 och var av typ II chrom. Det var ett ganska bra band. Bra ljud och funktion. Men det kom inte upp i samma klass som de bästa metallbanden.






Det här bandet innehöll klassisk rock och space synth och här är en del av låtarna:


Yes - Does It Really Happen?



Mike Oldfield - To France



Mike Oldfield - Crystal Gazing



Magnum - Soldier Of The Line



Yes - Into The Lens



Mike Oldfield - Saved by a bell



Mike Oldfield - The lake



Koto - Wonderful land



Koto - The force

torsdag 23 juni 2016

Gammalt strykjärn

När vedspisen introducerades vid 1850-talets mitt medförde det även att man kunde värma strykjärn av gjutjärn på spisen. Såna här strykjärn blev då mer vanliga.

Det elektriska strykjärnet uppfanns 1882 i USA men det dröjde ända till 1920-talet innan det spreds. Det gick ganska trögt med elektrifieringen i Sverige och på 1930-talet kunde vart tionde hushåll vara utan el. Och det var först då som de elektriska apparaterna blev människors vardag.




Vedspis med strykjärn i ett äldre hem i Göteborg. 


onsdag 22 juni 2016

Gymnasieskolan 1975-76 i Göteborgs och Bohus län

Broschyr om gymnasielinjer, specialkurser och övrig utbildning utarbetad av Göteborgs allmänna skolstyrelse i samråd med Länsskolnämnden i Göteborgs och Bohus län.

Göteborgs och Bohus län är ett före detta län. 1658 blev Bohuslän svenskt i och med freden i Roskilde. 1680 inrättades Bohus län i det erövrade landskapet och förenades med Göteborg och kringliggande områden. Sen var allt lugnt fram till 31 december 1997 då länet upplöstes och man 1998 bildade Västra Götalands län genom sammanslagning av Göteborgs och Bohus län, Älvsborgs län och större delen av Skaraborgs län.





tisdag 21 juni 2016

Receptkort från Hemmets Journal

Receptkort från Hemmets Journal på persiljespäckade fläskfiléer. Jag tror att det är från 1970-talet. Det liknar också Mästerkockens receptkort som folk kunde prenumerera på vid samma tid.





måndag 20 juni 2016

Järnvägskräm

Den här är gjord efter ett recept i en kokbok från 1892. Det finns även uppgifter på att den har lagats i slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Till exempel under första världskriget i socknen Ulrika.

Tillaga den så här:

Koka vatten, sirap, ättika och hel kanel. Blanda en redning av vatten och potatismjöl i en liten skål. Vispa ner redningen i det andra tills det har blivit en tjock kräm. Ta därefter av den från spisen. Till det har man mjölk eller grädde.





söndag 19 juni 2016

Boken Fahrenheit 451 av Ray Bradbury från 1982

Ray Bradbury var en ganska populär författare vid den här tiden. Han har även skrivit Blommande vin och Oktoberfolket bland annat.

 Bokens framsida. 


Baksidan med lite om handlingen i boken. På den tiden kostade en pocket cirka 17 kr. Idag kostar dom cirka 85 kr.



Boken har även filmatiserats med Oskar Werner och Julie Christie i ett par av rollerna.


Och det brittiska spacerockbandet Hawkwind gjorde en låt med samma namn 1982.



lördag 18 juni 2016

Ett hem på 1930-talet

Så här kunde ett hem se ut i Mölndalstrakten för cirka 80 år sen. Bilderna är från 2016.

 Fönstret.


 In genom ytterdörren till den lilla hallen. Eller tambur som det kallades förr. 





 Köket med vedspis, trasmatta, stol, soffa, väggbonad och annat.


 Köksbordet vid fönstret.





 Taklampa.


 Vedspis. Den introducerades vid 1800-talets mitt och revolutionerade matlagningen i hemmen. Den värmde bättre och använde betydligt mindre mängd ved än de öppna eldstäderna, dessutom samlades röken bättre i skorstenarna. En nackdel var att den öppna eldstadens ljus försvann, därför följde snart också lampor i vedspisens spår, som fotogenlampan. I Sverige tillverkades vedspisar vid flera järnbruk. En vedspis är ofta utförd i materialet järn (gjutjärn) och kallas därför ibland järnspis. Den ger förutom värme för matlagning och bak även varme för uppvärmning av bostad, framför allt kök. På 1920-talet utvecklades den första elspisen i Sverige, men det dröjde tydligen innan alla hade det.


 Hylla med kaffeburk och annat.


 Kläder som hänger på tork ovanför vedspisen.


 Husgeråden från Kockums var väldigt vanliga vid den här tiden. Det kunde vara allt från muggar och fat till hinkar och kannor med en rad olika färgkombinationer. Ofta utformades kärlen med en dominerande färgyta i vitt, crème, rött eller gult med en avvikande dekorativ rand längs kärlets kant eller lock.


 Hylla med burkar och flaskor av olika slag.


 Hattar, jackor och hylla med husgeråd. 


 Vardagsrummet med bord, soffa, gardiner och annat. Tidigare kallades det finrummet men under funktionalismen på 1920- och 1930-talet ersattes finrummen i de flesta bostäder av vardagsrum.


 I samma rum finner vi säng, garderob och tavla. Var och hur folk sov blev en viktig fråga i 1930-talets intensiva debatt om trångboddhet. Svensk bostadsstandard var då alarmerande låg, sämst i Europa. Många saknade egen sovplats och de sängar som användes var för korta, för smala och utslitna. En uppsjö av olika kombinationsmöbler som flyttades runt, vecklades ut på kvällen och fälldes ihop på morgonen var det allra vanligaste hos det stora flertalet. Tanken på ett rum enbart för sömn och vila väcktes. Först efter andra världskrigets slut byggdes bostäderna med så många rum att funktionalismens idéer om särskilda sovrum kunde genomföras. På 1950-talet kunde allt fler planera för ett riktigt sovrum med bekväma sängar. Då fick också många barn och ungdomar egna rum.


Kakelugn, bord och fönster. På 1700-talet effektiviserades kakelugnarna och blev i Sverige under 1800-talet och 1900-talets början den viktigaste värmekällan för bostäder och liknande utrymmen. Från början var det endast de rikaste som hade råd, men med urbaniseringen bredde uppvärmning med kakelugn ut sig. Kakelugnarna betydelse minskade i tiden efter första världskriget, i takt med centralvärmesystemens utbyggnad. Många kakelugnar revs ut.


fredag 17 juni 2016

Unoscop diaprojektor

Många som gick i skolan på 1960- och 1970-talet såg nog en sån här projektor. Den ska vara tillverkad på 1960-talet.

Det var lite roligare lektioner när fröken tog fram projektorn och började visa bilder på den vita duken. Ibland var det ett band som spelades på rullbandspelaren och ibland var det fröken själv som pratade.

Diabilderna var små genomskinliga bilder med ramar som passade såna projektorer.




torsdag 16 juni 2016

Eriksberg i Göteborg då och nu

Två bilder tagna vid samma plats men med cirka 60 års mellanrum.

Under tidigt 1950-tal var Eriksberg ett av världens riktigt stora varv. Längs kajstråket pågår verksamheten för fullt och i bakgrunden ses Sörhallen och Sörhallsberget.

Att ett av världens största varv skulle gå i graven bara knappt 30 år senare (1979) var det nog ingen som trodde. I mitten av 1980-talet började man planera för det nya Eriksbergsområdet, och idag cirka 60 år senare ser vi samma kajstråk men med ett helt annat innehåll.

                                1950-talet                                                     2013




onsdag 15 juni 2016

CD:n 70s heavy hitters summer love

Den här skivan kom ut 1997 och innehöll en samling med 1970-talshitar.





Seals & Croft - Get closer



Todd Rundgren - Hello It's Me



Eric Carmen - All by Myself



Symaskin Husqvarna automatic

Den här tillverkades troligen på 1950-talet.





måndag 13 juni 2016

Vykort från Ostseebad Binz 1991

Binz ligger i nordöstra Tyskland vid Östersjön. Det är den största badorten på ön Rügen.

Bara ett år tidigare var detta Östtyskland. Under Berlinmurens existens fram till 1990 tilläts turister från Västtyskland och andra västländer att besöka Östtyskland men det var restriktioner vart de fick åka. Men efter muren föll fanns det resor in i landet.






söndag 12 juni 2016

Böcker från 1960-talet


 Det moderna Sverige. Landet. Från 1969.


 Karl Henning, Harald Wiberg - Svenska däggdjur. Från 1968.


Marianne Gerland-Ekeroth - Hej katt. Från 1969.



lördag 11 juni 2016

Wilhelm Tham

Göta kanalbåten Wilhelm Tham är byggd vid Motala Werkstad och stod färdig 1912. Idag finns det 25 hytter ombord, fördelade på tre däck, vilket ger plats för ca 50 passagerare. Här har hon fotats under en hamnfestival vid Packhuskajen i Göteborg 1 juni 2013.















Wilhelm Tham på Göta kanal.