torsdag 5 maj 2022

En gammal kaffekvarn

Kaffekvarnar användes till att mala rostade kaffebönor förr i tiden. Såna fanns redan på 1700-talet. Kaffet kom från Turkiet till Sverige på 1700-talet för att Karl XII lärde sig tillreda och dricka kaffe när han levde där. Då började välbärgade familjer i de svenska städerna dricka kaffe. På landsbygden tog kaffedrickandet ordentlig fart först i mitten av 1800-talet. 

Svenskarna köpte länge råkaffe och rostade hemma, men det blev vanligare att man köpte färdigrostat kaffe vid 1800-talets slut då flera rosterier startade i Sverige. Ända fram till 1930-talet såldes mycket kaffe omalet och många valde därför att mala själva. I varje kaffedrickande hushåll fanns en kaffekvarn. 
         
Innan elektriciteten kom var kaffekvarnen helt och hållet manuell. Man hällde bönorna i tratten och vevade med veven. Kaffebönorna fördes ner i en kross längst ner i tratten. Det malda kaffet fångades upp i den lilla lådan som man sen drog ut.
               
Med elektriciteten kom också eldrivna kaffekvarnar som istället för att krossa bönorna hackade sönder dem med knivar, som en mixer eller eldrivna kaffekvarnar som fungerar på samma sätt som de manuella med valsar. Då blev det också modernt att köpa färdigmalda kaffebönor och kaffekvarnen för hemmabruk föll i glömska.
              
Jag tror att den här kaffekvarnen är från första halvan av 1900-talet.