onsdag 23 april 2014

Mat på mormors vis på 1940-1960-talet

All mat här är efter autentiska recept från mitten av 1900-talet.

Bruna bönor med fläsk och potatis: Man värmde färdigköpta bruna bönor. Felix bruna bönor fanns nog på den tiden med så det fick bli den sorten denna gången. Fläsket har stekts med salt och Milda margarin. Potatisen är skalad och kokt hel med lite salt. Ibland kunde det vara potatis med skal till middagarna. Tallriken är från ungefär samma tid som rätterna.
Fläsk med löksås och potatis: Man skalar potatisen och kokar den hel med lite salt. Man steker fläsket i salt och Milda margarin. Man tar ur fläsket och värmer det på svag värme i en annan stekpanna. I pannan där man stekt fläsket steker man skivad lök med Milda margarin. Sen häller man i vatten, mjölk, soja, salt, vitpeppar och vetemjölsredning så att det blir en beige sås.



Efter middagen kunde man ibland ha efterrätt. På lördagarna skulle det vara lite extra festligt, och då kunde man även ha läskedryck till maten.


Brylépudding: Ekströms brylépudding fanns att köpa i affärerna både då och nu. Man följer instruktionen på paketet. Assietten är från ungefär samma tid som rätterna.

Chokladpudding med vispgrädde och banan: Chokladpuddingen var gjord av färdigt pulver och det var kanske Ekströms. Man vispar grädde med lite socker och lägger det ovanpå. Sen skivar man banan och lägger det överst.

Frukt med grädde och maräng: Här har blandats gröna vindruvor, apelsinbitar och banan i ungefär lika stora bitar, men det går bra med annan frukt också. Man vispar grädde med lite socker och blandar det med frukten. Överst smular man maräng. Den här rätten åts i skålar men nån sån fanns inte att tillgå nu.