måndag 16 juni 2014

Mat på 1970- och 1980-talet

Maten är gjord i nutid efter autentiska recept och maträtter från den tiden. De flesta produkterna fanns även då. Tallrikarna är från 1970-talet och samma familj som åt maten. Assietten kommer från en loppis i nutid och är av okänd ålder, men är i 1970-talsstil enligt flera personer.

Havrekuddar med Arla filmjölk och socker. Här är en annan bild på Havrefras från 1970-talet som lagts upp tidigare i bloggen.

Inlagd persika med vispgrädde (falskt ägg). I en Kalle Anka-tidning omkring 1968 fanns en bildserie med en topplista på efterrätter som barn gillade. Mormor gjorde i ordning denna och den var inte dum.

Kalaspuffar med Arla fil. Förr fanns det gnuggbilder och plastfigurer i kalaspuffspaketen, vilket man tyckte var roligt. Här är en annan bild på Kalaspuffar från 1970-talet som lagts upp tidigare i bloggen.

Kellogs kornflakes med Arlamjölk och socker.

Kellogs kornflakes, Arla 3-procentig filmjölk och socker.

Ekströms nyponsoppa med biskvier.

Ekströms nyponsoppa med Husmansknäckebröd.

Pannkakor med jordgubbssylt. Pannkakorna gjordes av vanlig 3-procentig Arlamjölk, vetemjöl, ägg, salt och socker. Stektes med Flora eller Milda margarin. Det kunde vara olika sorters sylt på pannkakorna.

Pannkakor med äpplemos. Ibland köptes äpplemos för att det var billigt. Den fanns i stora glasburkar. Pannkakorna gjordes av vanlig 3-procentig Arlamjölk, vetemjöl, ägg, salt och socker. Stektes med Flora eller Milda margarin.


Sagosoppa. Den gjordes av sagogryn, blandsaft, hel kanel och kanske socker. Det är små genomskinliga kulor i soppan. Sagogryn är lite svårt att hitta i Sverige nuförtiden. Här är mer om sagogryn.

Blå Band eller Knorr sparrissoppa. Man brukade hälla i en skvätt mjölk med.

Stekt torsk med potatis. Torsken stektes med salt och kanske vitpeppar. Potatisen skalades, koktes hela och delades på tallriken med gaffeln. Det var två sorters gafflar på den tiden. Den ena av metall och den andra med bruna plasthandtag.

Vårgårdaris med 3-procentig Arlamjölk och socker. Vårgårdaris finns fortfarande och förpackningen är ganska lik.