tisdag 28 april 2015

Kassettband BASF chromdioxid från 1970-talet

De här banden tillverkades 1977-1979 och var av typ II chromdioxid. De hade egentligen lite sämre ljudkvalitet än de bästa chrombanden men användes ganska flitigt ändå. Man köpte de som fanns i stereobutiken eller fick av bekanta. Man hade en enkel kassettbandspelare och det var ändå svårt att avgöra hur bra varje band var. Med kassettdäck sen så hördes det mera tydligt.



Det här bandet spelades över med främst hårdrock och heavy metal omkring 1983. Det var då många började gilla grupper som Iron Maiden, Judas Priest och Scorpions och hade långt hår, jeansjackor med gruppens bilder på, nitbälten och tajta jeans. Ofta hade man med sig en bergsprängare ut och spelade.

Här är låtarna på bandet:


Iron Maiden - Run to the hills




Michael Schenker Group - Into the arena




Rick Springfield - Souls




Bonnie Tyler - Total eclipse of the heart




Black Sabbath - Iron man. Live från albumet Live evil.




Van Halen - Runnin´ with the devil




Night Ranger - (You Can Still) Rock In America




Foreigner - Urgent



Judas Priest - The ripper




Status Quo - Hold you back




The Ruts - Babylons Burning



Ian Dury - Sex & drugs & rock & roll




Judas Priest - You´ve got another thing comin'


fredag 24 april 2015

Skolböcker i årskurs 8 1980-1981

De här skolböckerna har använts av en elev i Göteborg. På den här tiden var man i ett stort hus med alla högstadieelever samlade och hade olika lärare i varje ämne. En del lärare hade mer än ett ämne. Det var svenska, matte, musik, teckning, tyska, engelska, biologi, geografi, samhällskunskap, religion, fysik, metallslöjd, gymnastik och fritt valt arbete. Och man kunde läsa allmän eller särskild engelska, tyska och matte. Allmän kurs var enklare och särskild kurs var svårare. Det var olika numrerade skolsalar där man hade ett speciellt ämne. Nån dag i veckan hade man håltimma och då fick man möjlighet att gå hem en stund. Man förvarade sina böcker och annat i ett eget skåp som fanns i korridoren. I den stora hallen samlades många elever på rasterna och man kunde spela pingis och kort och annat. Där fanns också ett uppehållsrum där man spelade musik och kort. Och så fanns det lärarrum, rektorsrum, tandläkare och kurator.

Biologiboken. Årskurs 7-9.

Biologiboken. Årskurs 7-9.

Fysikbok.

Fysikbok.

Geografiboken. Årskurs 7-9 tror jag.

Geografiboken.

Matematik 4H S åk 8. Ugiven 1978.

Matematik 4H S åk 8.

Matteprov från 1978.

Matteprov.

Matematiska tabeller.

Matematiska tabeller.

Mattebok 3H S för hösttermin årskurs 8.

Mattebok 3H S för hösttermin årskurs 8.

Religionskunskap 2 högstadiet. Utgiven 1978.

Religionskunskap 2 högstadiet. Utgiven 1978.

Samhällskunskap.

Samhällskunskap.

Svenska högstadiet.

Svenska högstadiet.

Svenskaövning.

Svenskaprov.



Ford från 1960-talet

Den här såg jag i Gråbo 2014 och det är en Ford Galaxie cabriolet från 1967. Galaxie-serien tillverkades mellan 1959 och 1974 och det var en av de finare Fordbilarna.

             

söndag 19 april 2015

Gamla barnskor

De här skorna hade barn i en familj i Göteborg på 1960- och 1970-talet. De köptes i Göteborg också men vi vet inte exakt var. De användes när barnen skulle lära sig gå innan dom fyllde ett år. För när man reser sig och ska gå är det bra med skor. På vintern när dom inte kunde gå satt dom i kärran ute. Och då var det naturligtvis bra att inte sitta barfota i kärran. Så var det även på sommaren.

Tanken var att skorna skulle sparas så att barnen kunde få dom sen när dom blev vuxna.

Dessa är från 1963. Dom blev slitna där fram för att barnet kröp med dom.

Dessa är från 1967. Lite ovanligt med mörkblå färg. Dom är lite mindre än dom andra skorna för att barnet började gå tidigt.

Dom här är från 1973.

Dom här är från 1974-1975. Dom var lite större för att barnet var lite större när det började gå och för att det dröjde ett tag innan sommaren kom.

onsdag 15 april 2015

Solvädersgatan i Göteborg 1991

Solvädersgatan var ett område med miljonprogramshus i Biskopsgården i Göteborg. Det byggdes 1954 och var då Europas längsta hus. Här fanns både enrummare och större lägenheter i tre våningar samt på bottenplan. Det fanns tvättstugor i egna utrymmen utmed gårdarna. Vid portarna fanns det källarutrymmen och soprum. Sopnedkastet fanns halvvägs ner i spiraltrappan. Lägenheterna var enkla med ventilation med självdrag, kylskåp med fryslucka och äldre kranar och element. Det fanns ingen kabel-TV som i andra hus i området utan bara Kanal 1 och TV2 som dom hette då.

Hyresvärd var Bostads AB Poseidon som hade ett kontor på Friskväderstorget. Dom hette tidigare Göteborgshem men bytte namn till Poseidon 1985.

När man handlade mat kring 1990 gick man till ICA på Friskväderstorget eller HP i Väderbodarna. ICA var lite dyrare men hade bättre varor. HP låg lite längre bort. Ännu längre bort fanns ICA Bergköp på Länsmanstorget.

Ville man hyra en videofilm kunde man gå till Film Tajm på Friskväderstorget. Den var ganska välbesökt och hade rätt mycket att välja på. Filmerna stod i hyllor och den med nyheter tittade man extra noga på. En film kostade strax över 20 kr att hyra om jag minns rätt. Där fanns filmer med Bruce Lee och Chuck Norris. 1990 kom filmer på video som Karate kid III, Dödligt vapen 2, Tillbaka till framtiden 2 och Pretty woman.

Husen på Solvädersgatan var slitna och undermåliga och revs 1995. 1996 flyttade man hit hus som använts i VM-byn under friidrotts-VM i Göteborg 1995. Dom blev de nya bostadshusen. Gatan fick då namnet Solvädersbyn.


En av gårdarna med det välkända vattentornet i bakgrunden. Det finns fortfarande kvar.


Några bilder här kan vara från 1980-talet. Men området såg i stort sett likadant ut under de åren.



Inne i en av lägenheterna.

I ett sånt här kök fanns en spis till höger och skafferi och kylskåp med frysfack bakåt i bild. Se skissen nedan.

Här är en skiss över en lägenhet på Solvädersgatan som var på ett rum och kök.

En av infarterna och vattentornet sett från norr. Där borta fanns en större parkering och två gångtunnlar genom huset.

Posten på nuvarande Byvädersgatan intill Klarvädersgatan. Den fanns inte så många år här tror jag. Hit kunde man gå med sina blågröna löneavier som man fått i brevlådan och hämta ut sin lön, postavier och hämta paket, betala räkningar, sätta in pengar på sin postsparbanksbok, köpa frimärken och liknande ärenden. I kassan var det en ung tjej som jobbade bland annat. Posten lades så småningom ner och man var hänvisad till posten på Länsmanstorget till exempel. Strax till vänster om denna posten låg det en bytesaffär på 1980-talet. Det var en mörkhårig man som hade den. Han sålde serietidningar, LP-skivor och mynt. Kassan låg rakt innanför dörren. Och det var ett rum till vänster med tidningar och skivor, och ett rum bakom kassan. Det var ofta barn och ungdomar i affären.

Solvädersbyn med VM-husen 2010.

lördag 11 april 2015

Mat på mormors vis på 1940-1960-talet

Maten är gjord 2014 efter autentiska recept en familj i Göteborg använt under mitten av 1900-talet. På den tiden fanns det inte så mycket olika kryddor eller mat som nu, så maten kryddades ofta bara med salt, vitpeppar eller socker. Tallrikarna och assietten är från samma familj och tid ungefär.

Kyckling med potatis, sås, morötter, ärtor och sås.  Detta var helgmat som dom hade sällan. Det fanns färska kycklingar i affären så folk köpte det inte så ofta. Det blev mer vanligt när det kom grillade kycklingar. Tillaga den så här: Grilla kycklingen med salt och vitpeppar. Koka hela potatisar med skal eller utan skal. Grönsaker på burk var populärt vid den här tiden och här har jag valt morötter och ärtor som jag värmt. Gör såsen av skyn från kycklingen, salt, vitpeppar, soja och vetemjölsredning. Det kan ha varit nån mer krydda.


Makrillaladåb.  Koka 1-2 cm stora makrillbitar med salt, kryddpeppar, lagerblad, gelatin och dill. Häll upp i formar lagom stora till en portion och låt stå kallt över natten till exempel. Häll upp aladåben på tallrikar och ät den som den är. Jag har här valt en assiett.


Pannbiff med potatis, stekt lök, ärtor, inlagd gurka, lingonsylt och sås.  Gör pannbiffarna av köttfärs, ströbröd, salt, vitpeppar, och rödlök. Stek pannbiffarna. Stek strimlad gul lök. Koka hela potatis med salt. Ibland var det med skal och ibland utan, och dom serverades så också. Gör brunsås av stekskyn, vatten, vetemjölsredning, salt, vitpeppar och soja. Koka ärtor från burk. Ha lingonsylt och inlagd ättiksgurka till. Den här tallriken är lite nyare än dom andra. 


Ugnstekt falukorv med potatismos.   Varianter av denna rätten var vanliga på 60- och 70-talet. Gör så här: Lägg Scan falukorv i skivor i ett ugnsfat. Lägg på äpplebitar, bitar av gul lök, ströbröd och senap. Grilla i ugnen tills det fått lite färg. Gör potatismos av potatis, 3-procentig mjölk, gammaldags smör, salt och vitpeppar.


torsdag 9 april 2015

Veteranbilar


Den här skönheten sågs i Boråstrakten 2007.

En Chevrolet 1931 under en veteranbilsträff i Kärna 2012. Notera den gamla registreringsskylten.

En välputsad och fin Ford under en veteranbilsträff i Kungälv 2014.

En Ford i Bockholmen 2013. Den är väldigt lik den ovan.

lördag 4 april 2015

Skolböcker i årskurs 7 omkring 1980

Dessa skolböckerna har använts av samma elev i Göteborg.

När man gick i mellanstadiet så hade man en lärare i många ämnen och var alltid i samma skolsal. Man hade engelska, svenska, matte, syslöjd, träslöjd, orienteringsämnen och annat. Och ämnena var ganska enkla. Sen kom man upp i högstadiet i ett stort hus med alla högstadieelever samlade och fick fler lärare i olika ämnen, olika numrerade skolsalar och skåp där man förvarade sina böcker och annat. Det tillkom ämnen som tyska, biologi, geografi, fysik, metallslöjd, hemkunskap och barnkunskap. Och man kunde läsa enkel allmän eller svårare särskild engelska, tyska och matte.

Biologiboken för högstadiet. Den hängde med i årskurs 8 och 9 med. Bild 1 av 2.

Biologiboken för högstadiet. Bild 2 av 2.

Main stream textbook. Engelskabok. Bild 1 av 2.

Main stream textbook. Engelskabok. Bild 2 av 2.

Main stream workbook. Engelskabok. Bild 1 av 2.

Main stream workbook. Engelskabok. Bild 2 av 2.

Fysik laborationer och arbetsuppgifter. Bild 1 av 2.

Fysik laborationer och arbetsuppgifter. Bild 2 av 2.

Fysik grundbok. Bild 1 av 2.

Fysik grundbok. Bild 2 av 2.

Geografiboken. Bild 1 av 2.

Geografiboken. Bild 2 av 2.

Hej! Matematik åk 7 bok 1. Bild 1 av 2.

Hej! Matematik åk 7 bok 1. Bild 2 av 2.

Hej! Matematik åk 7 bok 2.

A4-skrivpapper som låg i Hej! Matematik ovan.

A4-skrivpapper som låg i Hej! Matematik ovan.

A4-skrivpapper som låg i Hej! Matematik ovan.

Skrivbok i matte. Bild 1 av 2.

Skrivbok i matte. Bild 2 av 2.

Religionskunskap 1. Bild 1 av 2.

Religionskunskap 1. Bild 2 av 2.

Samhällskunskap 1. Bild 1 av 2.

Samhällskunskap 1. Bild 2 av 2. Helgonet med Roger Moore i huvudrollen var en populär TV-serie som gick på 1970-talet. Den fanns även som serietidning. Damernas och Allt om mc var andra tidningar.

Svenska högstadiet 1. Bild 1 av 2.

Svenska högstadiet 1. Bild 1 av 2. Här kan man se vilka hjälpmedel man använde i skolsalarna på den tiden. Man använde även rullbandspelare, pekpinne och svarta tavlan.

Die treppe textbok 1. Tyskabok. Bild 1 av 2.

Die treppe textbok 1. Tyskabok. Bild 2 av 2.

Die treppe övningsbok 1. Tyskabok. Bild 1 av 2.

Die treppe övningsbok 1. Tyskabok. Bild 2 av 2.

Tyskaprov som hörde till die Treppe ovan.

Tyskaprov som hörde till die Treppe ovan.

 
Tyskaprov som hörde till die Treppe ovan.


Här kan man se hur det gick till i högstadiet i Nya Lundenskolan i Göteborg omkring 1977 enligt den dramatiserade TV-serien Lära för livet. Den var i sex delar och sågs av 3,5 miljoner tittare och är fortfarande den mest sedda TV-serien i Sverige. Den är ett bra tidsdokument där man kan se vilka kläder, frisyrer och annat som gällde då. Det finns fler delar i YouTube för den som vill se.