torsdag 14 februari 2019

Filmen Asterix 12 stordåd från 1976

En fransk tecknad långfilm som man kunde se på bio på 1970-talet. Filmen var en originalhistoria som baserades på serien om Asterix, med manus och regi av (bland andra) René Goscinny och Albert Uderzo. Videon som har lagts upp här har svenska röster.

Handling:

Det är 50 år före Kristus och romarna sprider sitt imperium över Gallien, men det finns fortfarande en liten självständig by omringad av romerska läger.

Hemligheten till att byn lyckas förbli självständig är druiden Miraculix trolldryck som gör att byborna som dricker av trolldrycken blir omänskligt starka så att de lyckas klara av Julius Caesars trupper. Romarnas försök efter försök att erövra byn gör så att de framställs som åtlöjen. De lyckas inte hitta någon lämpligare förklaring än att de slåss emot gudar.

Julius Caesar hör detta men kan inte riktigt tro på dem. Därför erbjuder Julius Caesar 12 prov till gallerna, liknande de 12 prov som guden Hercules (i den svenska översättningen namngiven som Herkules) var tvungen att utföra. Om det skulle vara så att gallerna klarar av alla prov så är de gudar, och gudar slåss man inte mot, men om de skulle misslyckas med ett enda prov så blir de slavar under Rom.

Byns hövding Majestix antar utmaningen. Sedan är det upp till Asterix och Obelix, byns bästa krigare, att försöka kamma hem segern åt Majestix och de andra byborna.
                
Här kan man se hela filmen: