söndag 25 augusti 2019

Filmen Baskervilles hund från 1939

En amerikansk film från 1939 i regi av Sidney Lanfield. Det är en av många filmatiseringar av Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes-roman Baskervilles hund från 1902. Filmatiseringen blev den första i en lång rad filmer med Basil Rathbone som Sherlock Holmes och Nigel Bruce som Doktor Watson. Filmen bör ha visats i svensk TV men jag minns inte när.


Handling:

Sherlock Holmes och Dr Watson får ett besök av Dr. James Mortimer som vill konsultera dem före Sir Henry Baskervilles ankomst till Baskervilles gods i Devonshire i England.

Dr Mortimer är orolig för att låta Sir Henry åka till Baskerville Hall på grund av en förmodad familjeförbannelse. Han berättar om legenden om Baskervilles hund för Holmes och Watson. En demonisk hund som först dödade Sir Hugo Baskerville för flera hundra år sedan och tros döda alla Baskervilles i regionen Devonshire.

Holmes avfärdar det som en saga, men Mortimer berättar om det senaste dödsfallet då hans bästa vän, Sir Charles Baskerville dog. Holmes beslutar att skicka Watson till Baskerville Hall tillsammans med Sir Henry och hävdar att han är för upptagen för att följa dem själv.


Filmtrailer:


       
     
Hela filmen: