tisdag 20 april 2021

Gamla vykort från Tyskland


Asfaltläggare i Berlin.


Zeughaus på Unter den Linden i Berlin. Skickat 1921. Zeughaus byggdes som vapenarsenal (tyghus) och här lagrades en gång i tiden 150 000 gevär. Byggnaden började uppföras 1694 under ledning av arkitekten Johann Arnold Nering, övertogs därefter av Andreas Schlüter och fick sin slutliga gestalt av Jean de Bodt.

Festhalle i Frankfurt am Main. Tysklands största fest och samlingslokal, troligen före kriget. Den öppnades 1909 för att hålla stadens mässor samlade på ett ställe. Den tyska gymnastikfestivalen och International Air Show var de första händelserna i den nya byggnaden. År 1914, vid första världskrigets utbrott, förvandlades bankettsalen till ett läger för soldater. Efter kriget återgick salen till sitt ursprungliga syfte. 

Här har även varit samlingsplats för judar och transport till koncentrationsläger under andra världskriget. Konsertsal för Led Zeppelin 1970 och Pink Floyd 1989. MTV Europe Music Awards hölls i Festhalle 2001 och 2012. Under 2004 och 2007 hade World Wrestling Entertainment (WWE) några stora livespelningar där. Idag tjänar hallen igen som en utställningshall och är en populär plats för konserter av många framstående artister.

 
Wilhelmsplatz i Frankfurt. Skickat 1921.


Bismarckmonumentet över Otto von Bismarck i Hamburg. Det är det största monumentet som gjorts över honom och det står i Alter Elbpark. Arkitekten som utformat monumentet var Johann Emil Schaudt och skulptören var Hugo Lederer.