tisdag 16 november 2021

Vykort på A Belgian motor gun

Idag blir det några udda vykort. Detta är ett franskt som föreställer en armerat fordon i Belgien under första världskriget 1914-1918. Det utvecklades av företaget Minerva i början av kriget. 

          
Italienarna var först med att använda såna fordon under italiensk-turkiska kriget 1911-1912. 

Besättningen var delvis utsatt för skottlossning med den öppna toppen. Detta skulle visa sig vara ödesdigert för löjtnant Henkart när han den 6 september 1914 dödades av skottlossning efter att den pansarvagn han satt i hamnat i ett tyskt bakhåll. 

Innan Minervafabriken erövrades under den tyska invasionen och ockupationen av Belgien byggdes ett trettiotal Minervapansarvagnar. 

1916 reviderades designen av den ursprungliga pansarvagnen helt. Den öppna toppen var nu helt omsluten och maskingeväret under en pansarkupol. Den belgiska armén använde bilarna som motoriserade kavalleriförband med trebilsplutoner. Pansarvagnsenheterna användes mestadels för spaning, infanterieldstöd och uppdrag bakom fiendens linjer. Efter att västfronten fastnat i skyttegravskrig skickades några av bilarna till östfronten med den belgiska expeditionskåren i Ryssland. 
        
Tyskarna kunde ta tre av bilarna och modifierade dem för användning under invasionen av Rumänien med minst en som användes under 1919. Det fanns till och med användning i det spanska inbördeskriget i slutet av 1930-talet.