tisdag 18 januari 2022

LP:n Iron Maiden - The number of the beast från 1982

Den brittiska heavy metal-bandet Iron Maidens tredje album. Det gavs ut den 22 mars 1982. Och det första albumet med Bruce Dickinson som sångare. Den tidigare sångaren Paul Di'Anno kedjerökte, drack konjak och blev alltmer beroende av kokain och amfetamin vilket skadade både sångröst och ork.
             
Albumet producerades av Martin Birch och spelades in Battery Studios i nordöstra London under fem veckor från januari till februari 1982.
                                       
                
Omslaget är gjort av Derek Riggs och skapades ursprungligen för singeln Purgatory från Killers (1981), men Rod Smallwood ansåg att det var starkt nog att sparas till nästa albumomslag. Det föreställer Satan som styr en liten figur av bandmaskoten Eddie med marionettrådar, samtidigt som en större Eddie styr Satan med marionettrådar. Enligt Smallwood är idén "vem är egentligen den onde, och vem manipulerar vem?"
                
              
The Number of the Beast blev en stor succé och blev Iron Maidens första listetta på den brittiska albumlistan. Singeln Run To The Hills hamnade på sjunde plats på engelska singellistan och titelspåret på artonde plats. På amerikanska Billboardlistan hamnade Hallowed Be Thy Name på femtionde plats på listans rockavdelning. Albumet nådde en trettiotredje plats och sålde guld 1983 och året efter sålde den platina.   
              
          
         
Här kan man lyssna på hela albumet: 
         
           
Låtlista: 

00:00 Invaders
03:22 Children of the Damned 
08:10 Prisioner
14:00 22 Acacia Avenue
20:34 The Number of the Beast
25:25 Run to the Hills
29:18 Gangland
33:05 Hallowed Be Thy Name