måndag 21 februari 2022

LP:n Deep Purple - Made in Japan från 1972

Ett klassiskt livealbum av hårdrocksbandet Deep Purple som är ett av de bästa rockalbum som gjorts enligt mig och andra. Albumet släpptes som dubbel-LP i december 1972. I Europa släpptes skivan på gruppens egna skivbolag Purple Records och i USA på Warner Bros. Records. Made in Japan spelades in i Osaka den 15, 16 augusti 1972 samt Tokyo den 17 augusti.
       
Albumet innehåller fyra låtar från studioalbumet Machine Head, en låt var från studioalbumen, Deep Purple in Rock och Fireball samt singeln "Strange Kind of Woman". De flesta av låtarna är betydligt längre, och har i några fall även något högre tempo än i studioversionerna. De har dessutom längre solon, vilket främst märks i den avslutande "Space Truckin" som ursprungligen tog upp en hel skivsida av dubbel-LP:n. 

Albumet blev en kommersiell och kritikersuccé och blev en stadig säljare under hela 1970-talet. Det är ett av Deep Purples mest kända album och brukar ofta röstas fram som ett av de bästa rock-albumen genom tiderna.
    
           
1972 hade Deep Purple nått betydande kommersiell framgång i Japan, inklusive flera hitsinglar, så det var vettigt att turnera där. Tre datum bokades; Festival Hall, Osaka den 11 och 12 maj, och Budokan , Tokyo den 16 augusti, även om dessa senare ändrades till 15 och 16 augusti respektive 17 augusti på grund av att en tidigare amerikansk turné flyttades om. Datumen sålde slut nästan omedelbart, och följaktligen ville den japanska armen av bandets etikett, Warner Bros. Records , spela in turnén för ett livealbum som skulle släppas i landet. Bandet gick till slut med på idén, men insisterade på att om det skulle släppas ville de att det skulle göras ordentligt. Gillan mindes, "vi sa att vi skulle behöva OK utrustning, vi ville använda vår egen ingenjör och vi skulle ha sista ordet om huruvida banden släpptes". Bandet anlitade producenten Martin Birch, som hade arbetat på tidigare studioalbum, för att spela in showerna på en 8-spårs inspelare så att de sedan kunde mixas.
               
Bandet ansåg att spelningen i Tokyo den 17 augusti var turnéns bästa. Glover kom ihåg att "tolv eller tretton tusen japanska barn sjöng med i "Child in Time" och ansåg att det var en karriärhöjdpunkt, liksom Gillan. På platsen bemannade en rad livvakter framför scenen. När Blackmore krossade sin gitarr under slutet av "Space Truckin'" och kastade in den i publiken, klättrade flera av dem förbi fansen för att försöka hämta den. Blackmore var irriterad, men resten av bandet tyckte att händelsen var underhållande.
                
              
               
Här kan man lyssna på hela albumet: 
           
        
Låtlista: 
          
01 Highway Star 00:00
02 Child In Time 06:50
03 Smoke On The Water 19:18 
04 The Mule 26:39
05 Strange Kind Of Woman 36:12
06 Lazy 46:12
07 Space Truckin' 56:32