onsdag 9 mars 2022

LP:n Led Zeppelin - Led Zeppelin IV från 1971

Det obetitlade fjärde studioalbumet av den brittiska rockgruppen Led Zeppelin, som vanligtvis kallas Led Zeppelin IV, gavs ut den 8 november 1971. Albumet spelades in mellan december 1970 och augusti 1971. Led Zeppelin IV är ett av de tio mest sålda albumen i världen.
            
Jimmy Page bestämde att skivomslaget varken skulle ha albumtitel eller gruppnamn skrivet på utsidan. Deras skivbolag Atlantic Records motsatte sig starkt detta, liksom Pages pressagent som menade att det var "professionellt självmord" att inte ha en albumtitel. Albumomslaget visar en oljemålning som Robert Plant köpte i en antikaffär i staden Reading i England och sedan hängde upp på ett halvt rivet hus med ny bebyggelse i bakgrunden inför fotot till omslaget.
             
                   
Albumet räknas inte bara som en av höjdpunkterna i Led Zeppelins karriär utan som soundet på hårdrock från den tiden. Albumet innehåller bland annat en av bandets mest kända sånger, balladen "Stairway to Heaven" som aldrig släpptes som singel. Den är Led Zeppelins populäraste och mest kända verk och en av de allra mest kända låtarna i modern musikhistoria. Den är åtta minuter och tre sekunder lång, och går från ett akustiskt intro till rock med högre tempo och flera musikinstrument. Den har även röstats fram till den bästa låten någonsin ett flertal gånger.
                
          
         
Här kan man lyssna på hela skivan. Se låtlista och tider nedan. 
        

Låtlista: 

01. Black Dog 0:00
02. Rock’n’Roll 4:57
03. The Battle of Evermore 8:38
05. Stairway to Heaven 14:29
06. Misty Mountain Hop 22:33
07. Four Sticks 27:11
08. Going to California 31:57
09. When the Levee Breaks 35:29