fredag 7 oktober 2022

Reklam för Snövit och de sju dvärgarna 1973

Snövit och de sju dvärgarna är en amerikansk animerad långfilm från 1937, baserad på Bröderna Grimms version av den tyska folksagan om Snövit.

Filmen hade världspremiär den 21 december 1937, är världens första tecknade långfilm i färg och skulle komma att bli den första framgångsrika filmen i sitt slag. Den banade väg för Disneys tecknade långfilmer.

Reklamen är från december 1973. Filmen visades samma år på biograferna. 


Filmen handlar om Snövit som är en ung vacker flicka med läppar röda som rosor, hår svart som ebenholts och hy vit som snö. Hennes styvmor är rikets drottning som själv vill vara den vackraste i landet. Varje dag frågar hon sin magiska spegel: "Spegel, spegel på väggen där - säg, vem som skönast i landet är?" - och så länge spegeln svarar "Ni, min drottning, skönast av alla är" är hon nöjd. Men en dag svarar spegeln att Snövit är vackrast i landet och detta gör drottningen rasande. Hon beordrar en jägare att ta med Snövit ut i skogen för att döda henne.
                  
Jägaren tar med sig Snövit, men väl i skogen ångrar han sig och ber Snövit att fly in i skogen, och när hon gör detta möter hon en grupp djur som visar henne till en liten stuga där hon kan bo. Det visar sig snart att stugan tillhör sju dvärgar som först inte vill ha henne där.
               
Här är en scen från den svenska versionen som borde vara den som visades 1973: