torsdag 19 januari 2023

Gammalt vykort från Sydafrika

Det är troligen skickat år 1900 under andra Boerkriget. 
  

Andra frihetskriget, även känt som boerkriget, anglo-boerkriget eller Sydafrikanska kriget, var en konflikt som utkämpades mellan det brittiska imperiet och de två boerrepublikerna (Sydafrikanska republiken och Orange Free State) över imperiets inflytande i södra Afrika från 1899 till 1902. 
            
Efter upptäckten av guldfyndigheter i boerrepublikerna, det var en stor tillströmning av "utlänningar", mestadels britter från Kapkolonin. De fick inte rösta och betraktades som "ovälkomna besökare", inkräktare, och de protesterade till de brittiska myndigheterna i Kap. Förhandlingarna misslyckades och i inledningsskedet av kriget inledde boerna framgångsrika attacker mot brittiska utposter innan de trängdes tillbaka av imperialistiska förstärkningar. 
               
Boer i en skyttegrav vid Mafeking 1899

Även om britterna snabbt ockuperade boerrepublikerna, vägrade många boer att acceptera nederlag och engagerade sig i gerillakrigföring. Så småningom använde britterna brända jordenpolitik, och de dåliga förhållanden som drabbades av boerkvinnor och barn som hade fördrivits av denna politik i koncentrationsläger, förde de återstående boergerillerna till förhandlingsbordet, vilket avslutade kriget.