måndag 15 maj 2023

LP:n Jean Michel Jarre - Equinoxe (1978)

Equinoxe är det fjärde studioalbumet av den franske elektroniska musikern och kompositören Jean-Michel Jarre, släppt i december 1978 påskivbolaget Dreyfus, licensierat till Polydor Records för dess världsomspännande distribution. Albumet är en klassiker och ett av de bästa i Jarres långa och framgångsrika karriär. 
           
Albumet innehöll två singlar: "Équinoxe Part 4" och "Équinoxe Part 5". Den senare hade större framgång och nådde nummer 45 på UK Singles Chart. Albumet nådde nummer 11 på den brittiska listan och nummer 126 på den amerikanska Billboard 200-listan.
            
Albumet spelades in från januari till augusti 1978 i den provisoriska inspelningsstudion i Jarres lägenhet i Paris. Tillverkningen av albumet gjordes med ett 16-spårs MCI-band. Jarre uppgav att även om hans tidigare album Oxygène skapades utan ett koncept i åtanke, var Équinoxe tänkt att representera en dag i en persons liv, från att vakna på morgonen till att sova på natten.
                                      
             
Som med Oxygène använde omslagsbilden för Équinoxe en målning av Michel Granger , i det här fallet Le trac (Scenskräck). Granger besökte Jarres privata herrgård i Croissy för att ge honom olika målningar som skulle illustrera skivomslaget. Var och en av dukarna projicerades av lätta kanoner, och Le trac valdes omedelbart av Jean-Michel.
             
             
             
Här kan man lyssna på hela skivan: 
               
           
Låtlista: 
       
"Équinoxe Part 1" 0:00
"Équinoxe Part 2" 2:25
"Équinoxe Part 3" 7:26
"Équinoxe Part 4" 12:34
"Équinoxe Part 5" 19:29
"Équinoxe Part 6" 23:23
"Équinoxe Part 7" 26:51
"Équinoxe Part 8" 33:57