fredag 1 september 2023

LP:n Tangerine Dream - Stratosfear från 1976

Stratosfear är det åttonde studioalbumet av den tyska gruppen Tangerine Dream. LP:n nådde plats 39 i Storbritannien, i en 4-veckors topplista, och nådde så småningom silverstatus för att den sålt över 60 000 exemplar (£100 000+).
                   
               
Nick Mason från Pink Floyd gjorde den ursprungliga blandningen av Stratosfear i april 1976 på Hansa by the Wall. På grund av tvister mellan Tangerine Dream och Virgin övergavs denna blandning. 
             
Stratosfear kombinerar Tangerine Dreams akustiska och elektroniska influenser tätare än tidigare. Till exempel, i slutet av det sista spåret, "Invisible Limits", avslöjar den djupa piano/flöjtlåten albumets romantiska smak även efter de tidigare huvudsakligen syntetiska kompositionerna (spår #1 till sista delen av spår #4). Det var Peter Baumanns sista studioalbum med gruppen.
                
Albumet markerar början på bandets utveckling bort från deras kompromisslösa tidiga 1970- talssynthesizerexperiment mot ett igenkännbart mer melodiskt sound, en trend som de skulle ta upp igen i 1979 års Force Majeure . Titelspåret "Stratosfear" har spelats live många gånger och har släppts i ommixad form på en rad andra album.
                       
                
               
Här kan man lyssna på skivan:
                
              
Låtlista:
             
0:00 Stratosfear
10:35 The big sleep in search of Hades
15:00 3am at the border of the marsh from Okefenokee
23:49 Invisible limits