söndag 14 januari 2024

Filmen Den oändliga historien från 1984

En västtysk fantasyfilm från 1984 i regi av Wolfgang Petersen. Filmen är baserad på boken med samma namn av författaren Michael Ende. Filmen utspelar sig till stor del i fantasivärlden Fantásien. Filmen spelades in 1983 och hade premiär 21 december 1984 på biografer i Sverige. Filmen visas idag klockan 15.10 på Kanal 5.

Handling:

Bastian Bux är en olycklig 11-årig pojke. Hans mor har nyligen dött i cancer och hans far försummar honom. Dessutom blir han mobbad i skolan. En dag går Bastian in i ett antikvariat som ägs av den grinige herr Koreander, som vid Bastians besök läser en bok med titeln Den oändliga historien. Koreander tycker inte om barn och ser helst att Bastian ger sig iväg så fort som möjligt. Medan Koreander är upptagen med ett telefonsamtal knycker Bastian boken, som han känner en oförklarligt stark dragning till. Han tar den med sig till skolan och gömmer sig uppe på vinden.

Boken utspelar sig i landet Fantásien, där fenomenet Ingentinget håller på att förgöra hela landet och barnakejsarinnan har drabbats av en allvarlig sjukdom. Dessa två händelser hänger ihop med varandra, men ingen vet på vilket sätt. Invånarna i Fantásien söker upp den unge pojken Atreju och skickar ut honom på ett viktigt uppdrag: att söka efter ett botemedel mot barnakejsarinnans sjukdom och samtidigt sätta stopp för den förödelse som Ingentinget hotar landet med.

En trailer:

              
Temamusiken med Limahl blev en hit som spelades i radio: