tisdag 5 mars 2024

LP:n Tubeway Army - Replicas från 1979

Replicas är det andra och sista studioalbumet av det engelska new wave-bandet Tubeway Army. Både albumet och låten Are friends electric låg etta på englandslistan. 

Den första gången jag hörde Gary Numan var Are friends electric på Radio Luxembourg sommaren 1979. Det var ett nytt sound som man inte hade hört förut. Och det var lite nytt med syntar i popmusiken vid den tiden. Låten var en pionjär inom syntpopen och var den första i den stilen att nå nummer ett på englandslistan. 
              
               
Replicas baserades på en dystopisk bok som Numan hoppades slutföra så småningom, som utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtida metropol där Machmen ( androider med klonad mänsklig hud) och andra maskiner håller allmänheten kuvad på order från de grå männen (skuggiga tjänstemän). Medan albumets inramning och texter var direkt inspirerade av Philip K. Dicks science fiction , särskilt hans framstående verk Do Androids Dream of Electric Sheep? , titeln var inte. Även om Numan's Machmen liknade Replicants , termen som används för androider i Ridley Scotts Blade Runner (baserad på Dicks bok), kom Scotts film ut tre år efter Tubeway Armys album och Dick använde aldrig ordet "Replicant" i sin ursprungliga 1968 roman. Skivans omslag visar Numan som en Machman som stirrar ut från sitt rum på en avtagande halvmåne som svävar ovanför "The Park" när en knappt synlig man står utanför medan Numans reflektion stirrar tillbaka på sig själv.
                
                
Här kan man lyssna på skivan. Det är en spellista där man startar första låten och resten spelas upp automatiskt. 
                             
               
Låtlista: 
           
"Me! I Disconnect from You" – 3:23
"Are 'Friends' Electric?" – 5:25
"The Machman" – 3:08
"Praying to the Aliens" – 4:00
"Down in the Park" – 4:24
"You Are in My Vision" – 3:15
"Replicas" – 5:01
"It Must Have Been Years" – 4:02
"When the Machines Rock" – 3:15
"I Nearly Married a Human" – 6:31
              
Bonuslåtar: 
          
"Do you need the service" - 3:40
"The crazies"  - 2:55
"Only a downstat" - 3:37
"We have a technical" - 8:07
"We are so fragile" - 2:56
"I Nearly Married a Human 2" - 6:39