torsdag 18 april 2024

Internationella Luftfartsutställningen 1923 i Göteborg

Internationella luftfartsutställningen (ILUG), var en internationell flygsutställning i Göteborg år 1923, och en del av Jubileumsutställningen då staden firade sitt 300-årsjubileum. Själva utställningen hölls den 20 juli till den 12 augusti på Heden, medan de internationella flygtävlingarna, som också var en del av Internationella luftfartsutställningen, anordnades 4–12 augusti på det nybyggda Torslanda flygfält. 
           
Svenska armens spanarballong.

Utställningen hölls på Heden och invigdes den 20 juli av kung Gustav V och pågick fram till den 12 augusti. De största utställarländerna var Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Övriga utställarländer var Sverige, Tjeckoslovakien, Italien, Holland, USA och Schweiz. Den totala utställningsytan var på 7 000 kvadratmeter. Bland utställarna fanns AV Roe, Bristol, Gloucester, Fairey, Handley Page, Vickers, Siddeley, Breguet, Caudron, Farman, Caspar, Dornier, Junkers, Fokker och Svenska Aero. Totalt fanns det omkring 150 anmälda flygplan från elva länder, även om inte alla kom fram.
         
I samband med utställningen genomfördes ett antal flygtävlingar på det nyinvigda Torslanda flygfält. Den första var ankomsttävlingen där man flög från Rotterdam via Bremen och Köpenhamn med landflygplan, medan sjöflygplanen flög via Norderney och Köpenhamn.