tisdag 21 maj 2024

LP:n Renaissance - Scheherazade & Other Stories (1975)

Det sjätte studioalbumet av det engelska progressiva rockbandet Renaissance. Vissa kritiker anser att det är deras bästa album. Man kan nog här tala om ett mästerverk. 
           
Renaissance har ett unikt sound som kombinerar en kvinnlig huvudsång med en blandning av klassisk musik, folkmusik, rock och jazzinfluenser. Karakteristiska inslag i renässansljudet är Annie Haslams breda röst, framstående pianoackompanjemang och orkesterarrangemang.
                            
           
Omslaget designades av Hipgnosis , som planerade att göra en serie målningar runt temat arrangerade i en gobeläng. Men målaren dog efter att ha färdigställt bara en målning i serien, så denna användes som omslag.
            

"Trip to the Fair" inspirerades av Annie Haslams första dejt med Roy Wood. Haslam berättade: "När vi körde upp till Hampstead för att släppa av mig, kom vi ihåg att mässområdet hade kommit till Hampstead Heath , jag tror att det var påsk, så vi blev alla exalterade över det. Jag skulle vara ett perfekt avslut på en underbar middag och första dejt. Tyvärr stängdes det ner för natten, allt var i mörker...
            
Sviten "Song of Scheherazade", som upptar större delen av albumets speltid, tänktes ursprungligen av renässansgitarristen Michael Dunford som partituren för en teatralisk musikal. Så småningom bestämde sig Renaissance för att använda en förkortad form av den planerade musikalen för andra sidan av deras nästa album. Musikernas ger sig ut på en klassisk odyssé, lika fascinerande som sagorna berättade av prinsessan för sultanen under hennes "Tusen och en natt". John Touts pianospel är genomgående fantastiskt, och produktionen av David Hitchcock säkerställer att detta är gripande och ambitiös musikunderhållning.
              
           
Här kan man lyssna på skivan: 
              
              
Låtlista: 
                
00:01 Trip to the Fair
10:53 Vultures Fly High
14:02 Ocean Gypsy
             
Song of Scheherazade
21:11 Fanfare
21:50 Betrayal
23:55 Sultan
28:40 Love Theme
31:22 Young Prince & Princess
34:05 Festival Preparations
39:01 Fugue for the Sultan
41:12 Festival
43:22 Finale