torsdag 31 oktober 2019

Göran Kropp bestiger Mount Everest 1995-1996

Den svenska bergsbestigaren och äventyraren som bestämde sig för att bestiga Mount Everest på ett sätt som ingen annan gjort förut och spränga gränserna för vad folk klarar. Han cyklade till Nepal, besteg berget utan syrgas och tog sig sedan hem igen. Vilket gjorde att han blev väldigt känd och var med i TV, höll föredrag och gav ut en bok.

Han planerade sin expedition under fyra års tid. Cykla tvärs över Europa och en stor del av Asien. Han ville klara av att bestiga Mount Everest utan annan hjälp.

Han sökte upp över 200 sponsorer som många sa att det han skulle göra var omöjligt. Men till slut fick han napp av 17 stycken.

16 oktober 1995 samlades han och massor av journalister på Yttersta Tvärgränd i Stockholm. Han hade 90 kilos packning på cykeln som var planerad in i minsta detalj.

Färden gick genom Sverige, Ungern, Rumänien och andra länder i Europa.


Här är Göran när han cyklar i Turkiet på väg till Nepal med 80 kg packning på cykeln:


         
           
Efter han kom fram till Nepal bar han sin 65 kilo tunga packning från byn Jiri till baslägret vid Mount Everest:
               
           
         
När Göran nådde lägret var det en stor anläggning med 150 klättrare och deras tält, apparater med mera. Det var människor från många delar av världen.

För att bestiga Mount Everest måste han acklimatisera sig genom att etappvis nå flera läger.


Göran klättrar på Mount Everest och klagar på säkerheten:
         
                 

Det finns en kort period mellan jetvindarna och monsunen i maj när det går att bestiga berget. Den 3 maj var prognosen att det skulle bli bra väder. Vid midnatt gav han sig av från sitt läger på 7908 meter.

Vid 14-tiden hade han nått 8740 meter. Men han insåg att det skulle ta honom för lång tid att nå toppen och därmed bli för sen att återvända ner och därmed riskera livet. Han fick vända om.
    

Efter första försöket att bestiga berget:
               
             
Vädret var nu för dåligt att bestiga berget. 

Den 9 maj gjorde ett försök av ett par grupper att nå toppen. Men dom överraskades av nytt dåligt väder och många dog.

Vädret var nu dåligt under flera dagar och Göran fick vänta. Den 20 maj kom beskedet att det kunde bli bra förhållanden om ett par dagar.

Han ger sig av mot toppen klockan 01 den 23 maj. Det är en snabb klättring. När han når höjden där han tvingades vända första gången blir han matt men han tvingar sig vidare. Klockan är 12 och han har mer tid denna gången.

Klockan 13 står han på toppen. Världens tak, högre upp än någon annan plats på Jorden. Han är fyra minuter på toppen, filmar sig själv och går sedan ner. Klockan 17 kommer han uttröttad ner till sitt läger.

På hemvägen cyklar han tillsammans med flickvännen Renata Chlumska genom Indien, Mellanöstern och så vidare.


En kort sammanfattning av expeditionen:

                           
           
Boken 8000+ från 1999 av Göran Kropp och David Lagerkrantz. Bilden på omslaget är från toppen av Mount Everest.

                      
               
Göran intervuas i TV-programmet Skytte 1996 eller 1997: