torsdag 5 augusti 2021

Filmen Dune från 1984

En amerikansk science fiction-film från 1984 skriven och regisserad av David Lynch. Filmen är baserad på Frank Herberts roman i serien Dune.
            
Handling:
                
Året är 10191. På planeten Dune, även känd som Arrakis, produceras en högt värderad krydda, melange, som universum är beroende av. Urinvånarna på Dune, ett folkslag som kallas Fremen, har förutspått att en Messias, eller Kwisatz Haderach, ska komma och leda dem på ljusets väg.
                  
Till Arrakis anländer hertig Leto tillsammans med konkubinen Jessica Atreides (Francesca Annis), en Bene Gesserit, och sonen Paul (Kyle MacLachlan). Av betjänten Shadout Mapes (Linda Hunt) får de veta att huset Atreides kommer att förrådas av en högt stående person. Detta sker mycket riktigt.
               
Paul och Jessica tillfångatas men släpps ut i öknen där de antas dödas av de gigantiska sandmaskarna. De överlever emellertid och möter en stam av Fremenfolket. De gör sig vän med stamledaren Stilgar (Everett McGill) och Paul träffar flickan han drömt om, Chani (Sean Young).
                 
Paul, som visar sig vara en Kwisatz Haderach, tar på sig rollen som religiös ledare för Fremenfolket som visar sig vara miljoner till antalet, och leder dem i en blodig revolt mot Harkonnens och kejsaren. I en sista kamp måste Paul besegra baronen nevö Feyd Rautha (Sting), och tar till slut över Arrakis.
             
           
Här är en trailer: