söndag 8 augusti 2021

Proggen

Musikrörelsen oftast benämnd som proggen var ett svenskt musikfenomen, starkt influerad av det sena 1960-talets ungdomsrevolter som 68-vänstern, den amerikanska hippierörelsen, och hos många även den svenska folkmusiken.
         
Denna rörelse, som hade sin storhetstid under första halvan av 1970-talet, var genremässigt mycket heterogen och hade ursprungligen till syfte att föra fram de olika musikformer som kommersiella skivbolag inte uppfattade som ekonomiskt intressanta.
           
I slutet av 1960-talet bildades de första grupperna inom musikrörelse, som Hansson & Karlsson, Gunder Hägg och International Harvester. Proggrörelsen anses dock ha startat genom de två musikfester som anordnades 1970 på Gärdet i Stockholm. Då framträdde en rad musiker och grupper som spelade mycket olika typer av musik.
                          
Många var experimentellt folkmusikinriktade och försökte bevara, återuppväcka, utveckla och modernisera den svenska folkmusiken. Dessa centrerades kring skivbolaget Silence Records, som senare flyttade till Värmland.
           
Andra var starkt influerade av 68-vänstern och hade texter med ett mer eller mindre klart uttalat politiskt vänsterbudskap. I dessa texter riktades ofta skarp kritik mot USA och Vietnamkriget, liksom mot kapitalismen i stort. Även den svenska socialdemokratin blev föremål för hårda angrepp. Denna del av rörelsen var ursprungligen centrerad kring skivbolaget Musiknätet Waxholm (MNW).
       
               
Här är många av alla proggband som fanns:
       
Arbete Och Fritid - Gånglåt Efter Lejsme Per Larsson Malung (1973)


Bo Hansson - Funderingar På Vinden / Attic Thoughts (1975)


Fläsket Brinner - La Resa Dei Conti (1975)


Gudibrallan - Sosse (1971)
 

Hansson & Karlsson - Tax Free (1967)


International Harvester - Sov Gott Rose-Marie (album från 1968)


Kebnekajse - Barkbrödslåten (1973)


Motvind - Kalle (1976)


Mörbyligan - Ensamma Sussie (1979)


Nationalteatern - Livet är en fest (1974)


Ragnarök - Ragnarök (album från 1976)


Samla Mammas Manna - Tredje Satsen (1976)


Trettioåriga Kriget - En Kväll Hos X (1978)


Träd, Gräs och Stenar - Sanningens Silverflod (1969)


Vargavinter - Rumänsk dansmelodi (1976)


Älgarnas Trädgård - Takeoff (1974)