fredag 4 augusti 2023

LP:n Yes - Close to the edge från 1972

Close to the Edge är det femte studioalbumet av det engelska progressiva rockbandet Yes. Det släpptes den 13 september 1972 av Atlantic Records och är deras sista album på 1970-talet med deras ursprungliga trummis Bill Bruford.
              
Efter att ha fått en kommersiell- och kritikerframgång med Fragile och turnerat albumet, omgrupperade Yes sig för att förbereda material för en uppföljning, med idéer från några månader tidigare. 
              
Albumets mittpunkt är det 18 minuter långa titelspåret , med teman och texter inspirerade av Herman Hesse-romanen Siddhartha. Sida två innehåller två icke-konceptuella spår, det folkinspirerade "And You and I"." och den jämförelsevis enkla rockaren "Siberian Khatru". Bruford tyckte att albumet var särskilt mödosamt att göra, vilket kulminerade i hans beslut att lämna bandet efter att det spelat in, för att gå med i King Crimson. 
             
              
Close to the Edge blev bandets största kommersiella framgång vid tidpunkten för releasen. Det nådde nr 4 på UK Albums Chart och nr 3 på Billboard 200 i USA, den högsta positionen Yes har nått på den sistnämnda listan. 

En tvådelad redigering av "And You and I" släpptes i USA som nådde nummer 42 på Billboard Hot 100. Yes spelade från albumet under deras världsturné 1972–1973 som omfattade över 90 datum och markerade debuten för trummisen Alan White, som ersatte Bruford tre dagar innan turnén startade. Close to the Edge certifierades platina avRecording Industry Association of America 1998 för att sälja en miljon exemplar. Det fick också högsta betyg i Rolling Stone Album Guide. 
             
              
                 
Här kan man lyssna på hela skivan: 
               
          
Låtlista med tider: 
            
00:00 - Close To The Edge
18:42 - And You and I
28:51 - Siberian Khatru