tisdag 29 augusti 2023

Vykort på luftskepp skickat 1908

Ett vykort på det franska militära luftskeppet La République. Byggmästare var MM P Lebaudy, Juliot var ingenjör, Juchmes var pilot och Rey mekanikern.

Det byggdes för den franska armén i Moisson, Frankrike, av sockertillverkarna Lebaudy Frères. Hon var ett systerskepp till Le Patrie. République färdigställdes i juni 1908, flög för första gången 24 juni och överlämnades till den franska armén den 31 juli samma år .
           
                
Under hösten 1908 och våren och sommaren 1909 var République engagerad i två kampanjer av fredstida militära operationer från sin bas vid det franska luftskeppshögkvarteret i Chalais-Meudon, vars mål var att utbilda piloterna och stödteamet och att bedöma luftskeppets kapacitet. Dessa testflyg inkluderade en lång flygning på ons. 4 augusti 1909, under vilken hon tillryggalade 130 miles (209 km) på 6 timmar. 
                    
Över La Charité-sur-Loire , överhettades motorn på grund av dålig vattencirkulation och måste stoppas omedelbart, vilket krävde att besättningen landade under dåliga förhållanden vid Policards, i kommunen Jussy-le - Chaudrier . Några lokala lantarbetare som befann sig på platsen fångade styrlinorna men kunde inte hindra gondolen från att spetsa sig själv på ett äppelträd, vilket skadade luftskeppets köl och gondol på flera ställen. Med kölen och gondolen skadade och med tanke på förlusten av en mängd gas, beslutades det att inte riskera att République drabbades av samma öde som Patrie (som gick förlorad när en storm blåste upp medan hon låg förtöjd i det fria på grund av mekanisk problem), men att tömma gaspåsen omedelbart. Gondolen och kölen skickades vidare till Lapalisse för reparation och kuvertet returnerades för reparation till Chalais-Meudon. De nödvändiga reparationerna gjordes tillräckligt snabbt för Républiqueatt återmonteras och blåsas upp, redo att delta framgångsrikt i manövrarna senast den 12 september 1909 som planerat.
                  
Sista flygningen

Efter manövrarna beslöt besättningen som fick uppdraget att återföra République till Chalais-Meudon att flyga tillbaka henne, snarare än att låta henne tömmas och demonteras för återresan med järnväg. På morgonen den 25 september 1909, i närheten av Château of Avrilly, klippte ett av metallpropellerbladen av sin axel och genomborrade höljet, vilket tömde henne katastrofalt, kraschade ner i marken i hög hastighet och dödade alla fyra besättningsmedlemmarna: kapten Marchal, löjtnant Chauré och 'Adjudants mecaniciens', Vincenot och Réau.
             
            
Här kan man se hennes systerskepp Le Patrie flyga 1907: