onsdag 28 februari 2024

LP-skivan Sky 2 från 1980

Sky 2 är det andra albumet av det engelska/australiska instrumentella progressiva rockbandet Sky, släppt 1980. Trots att det var ett dubbelalbum nådde det första plats på de brittiska albumlistorna och var vid den tiden det snabbaste dubbelalbumet som fick platinastatus i Storbritannien, medan den instrumentala singeln "Toccata" nådde sin topp som nr 5 i British Singles Chart. Albumet släpptes i USA och Kanada som Sky (inte att förväxla med bandets debutalbum med det namnet ), och blev gruppens första och högst listade inträde på Billboard 200.
               
Min första kontakt med skivan var när en bekant lånade den och en del liknande skivor 1980 och jag fick spela av dom. Jag hade i princip bara hört pop från 60-talet och 70-talet så det var en ny och trevlig bekantskap. Det förändrade min musiksmak för alltid. 
             
Han som lånade ut skivorna hette för övrigt Nils Hanson och arbetade som journalist på Göteborgs-Tidningen och Göteborgs-Posten, tidningen Aveny och TV4 Göteborg. Tack för skivlånet Nils. 
                 
           
Francis Monkman spelade gitarr på den 20 minuter långa rocksviten "FIFO" för, med hans ord, "jag kände det nödvändigt att injicera ett grungeelement ". "FIFO" står för "First In, First Out", och är ett stycke om datorbehandling. 
               
Spåret " Tuba Smarties " är ett lättsamt stycke komponerat och spelat på tuba av basisten Herbie Flowers , och spelas vanligtvis under bandets liveshow som ett humoristiskt extranummer. Den är uppkallad efter Smarties chokladgodis , av Rowntree's .
                
Spåret "Vivaldi" är Skys egen version av ett tidigare spår av det progressiva rockbandet Curved Air, där Monkman tidigare var medlem. Det dök ursprungligen upp på deras album " Air Conditioning " från 1970.
              

Här kan man lyssna på skivan. Det är en spellista där man startar den första låten och så spelas resten upp automatiskt. Man kan välja låtar uppe till höger i videobilden. 
            

Låtlista: 

1 Hotta 7:46
2 Dance Of The Little Fairies 3:31
3 Sahara 6:56
4 Fifo 17:05
      Adagio
      Scherzo
      Watching The Aeroplanes
5 Tuba Smarties 3:18
6 Ballet-Volta 2:45
7 Gavotte & Variations 6:14
8 Andante 2:58
9 Tristan's Magic Garden 4:09
10 El Cielo 4:20
11 Vivaldi 4:03
12 Scipio 12:09
13 Toccata 4:42