tisdag 6 februari 2024

LP:n Supertramp från 1970

Debutalbumet av det engelska rockbandet Supertramp, släppt i augusti 1970. Den första brittiska pressen släpptes under titeln "And I'm Not Like Other", men denna titel trycktes endast på etiketterna. I vissa länder släpptes den under titlarna Surely (Singapore), och Now and Then (Spanien).

Ett album som jag köpte på 1980-talet och som är bra från första noten till den sista. Det har växt under åren och jag förstår nu hur bra det verkligen är. Supertramps bästa jämte Breakfast in America. 
                          
                
Alla albumets texter skrevs av Richard Palmer , eftersom ingen av de andra medlemmarna i Supertramp var villiga att skriva någon. Palmer själv sa senare att han övervägde att skriva texter "som att behöva göra skolarbete" på den tiden. Musiken till låtarna komponerades alla tillsammans av Rick Davies och Roger Hodgson.
                
Albumet spelades in helt och hållet i Morgan Studios i nattsessioner från kl. 12.00 till 06.00, på grund av en vidskepelse från bandmedlemmarnas sida (fångad av att de hade hört att Traffic och Spooky Tooth spelade in på sena timmar) att det fanns en del "magi" att spela in på natten. Hodgson påminde sig senare "Undvikligen skulle vår ingenjör, Robin Black, somna om oss mitt under sessionerna, som var ganska intensiva som det var, eftersom vi slogs mycket med Richard Palmer." Han var dock förtjust i det resulterande albumet och kommenterade över ett decennium senare att "Det var väldigt naivt, men det har en bra stämning."
                  
                   
Här kan man lyssna på albumet: 
              
          
Låtlista: 
           
 1. Surely - 0:00
 2. It’s a Long Road - 0:35
 3. Aubade (And I Am Not Like Other Birds of Prey) - 6:15
 4. Words Unspoken - 11:35
 5. Maybe I’m a Beggar - 15:40
 6. Home Again - 22:26
 7. Nothing to Show - 23:40
 8. Shadow Song - 28:35
 9. Try Again - 33:05
10. Surely (Reprise) - 45:10