fredag 20 september 2019

LP:n Amin Bhatia - The Interstellar Suite från 1987

Amin Bahtia är inte lika känd som Vangelis och Jean Michel Jarre men detta är ack så bra och räknas som ett mästerverk inom syntmusiken.

Amin Bhatia ville ursprungligen arbeta med en orkester men det fungerade inte så han nöjde sig med synthesizers. Dom kunde spela en ton i taget så han använde en fyrspårig inspelare och en Minimoog. Att han använde analoga synthesizers i en värld där alla andra hade blivit digitala var unikt. Skivan är också unik med dess frodiga och virtuosmässiga orkesterstil som tillskrivs Amins kärlek till Jerry Goldsmiths och John Williams filmmusik och det är rymdkrig i stil med Star Wars.

Han tar oss med på en otrolig musikalisk resa ut i galaxen, komplett med all den spänning och mystik som kosmos har att erbjuda. Tysta passager med viktlöshet i rymden till virvlande partier och filmiska utbrott av energi som fascinerar en.

Sedan 1990-talet har han arbetat med musik till en rad TV-program och filmer.





Skivan innehåller så mycket som är bra så jag lägger upp hela. Det är troligt att LP-sidorna kommer i omvänd ordning men det går bra att lyssna ändå. Första sidan börjar på 22:40 för den som är noga med ordningen. Och: höj ljudvolymen.