söndag 22 september 2019

Yes - The gates of delirium (1974)

Klassisk rock som är som en symfoni. Med fina bilder som är dels från omslaget på Yes skiva och andra bilder som passar till.

Låten beskriver en strid med ett förspel, en laddning, ett ögonblick av seger och en fred. "Det är inte för att förklara krig eller fördöma det verkligen," sa Jon Anderson. "Det är en känslomässig beskrivning med den lilla känslan i slutet av 'Måste vi gå igenom detta för alltid?'"

Låten var en av hans favoriter att spela live och han förklarade: "Skivbolaget visste inte vad de skulle göra med det, men vi gjorde det, för vi spelade det på scenen och det var vår arv, för att kunna gå på scenen och framföra den här musiken som aldrig skulle höras på radio."

En mängd hemmagjorda ljudeffekter användes i låten, vilket var något deras keyboardspelare Patrick Moraz uppmuntrade, eftersom det var något han gjorde med sitt band Refugee. Enligt trummisen Alan White gjordes många av ljuden med föremål som de plockade upp i ett skrotupplag. Alan White och Jon Anderson byggde ett träd med slagverk gjorda av bildelar från några av metallstyckena som de hade plockat från skrotupplaget.