fredag 13 september 2019

Serietidningen Buffalo Bill 1983

Buffalo Bill (1846–1917), fullständigt namn egentligen William Frederick Cody, var en berömd amerikansk västernhjälte, soldat, buffeljägare och showman.

William Frederick Cody (från Wikipedia)
Som 12-åring medföljde han som extrapojke i de proviantforor, som stödde William S. Harneys fälttåg mot mormonerna. Han arbetade därefter som Pony Express-ryttare. Under nordamerikanska inbördeskriget gjorde han som spion nordstaterna många tjänster. Samtidigt deltog han i straffexpeditioner mot kiowa- och chomancheindianer i västra Kansas. En period var han s.k. trapper, det vill säga pälsjägare och jobbade som kusk på hästdiligens. Han fick sitt smeknamn på grund av att han i sitt arbete i samband med byggandet av Kansas Pacific Railway hade som uppgift att skaffa fram buffelkött åt arbetarna, då det uppges att han skall ha skjutit minst 4000 bisonoxar / bufflar på 18 månader. Vid denna tid debuterade han även som skådespelare och författare. Under det stora siouxkriget 1876 tjänstgjorde Buffalo Bill som depeschryttare och skall då ha utkämpat en berömd envig med cheyennehövdingen Yellow Hand.



Serien publicerades i Sverige i Algas serietidning, Levande Livet och Expressen på 1940-talet, i andra serietidningar på 1950-talet och som egen serietidning 1965-1984. Här är nummer 10 1983: