fredag 13 oktober 2023

Filmen Fredagen den 13:e från 1980

Fredagen den 13:e (engelska: Friday the 13th) är en amerikansk skräckserie som 2017 består av 12 filmer. Serien fokuserar främst på Jason Voorhees, som drunknade vid Camp Crystal Lake på grund av ovaksamma lägerledare. Sjön ryktas efter det ha en förbannelse över sig, och årtionden senare sker en rad brutala massmord. Jason är med i alla filmerna, antingen som mördare eller som motivation till morden. 
               
Originalfilmen skrevs av Victor Miller och producerad och regisserad av Sean Cunnigham. Den spelades in 1979 och hade svensk biopremiär 10 oktober 1980 på Fanfaren och Palladium i Stockholm.
                
Handling:
                  
Ett sommarläger för slumbarn skall öppnas för säsongen. Ett gäng unga ledare samlas i förväg för att göra i ordning lägret. De mördas en efter en av modern till en pojke som 20 år tidigare drunknat på grund av att ett par ledare älskat i stället för att se efter honom. När det bara är en ledare kvar, Alice, lyckas hon efter en lång strid hugga huvudet av mörderskan. Alice flyr därefter i panik ut på sjön i en kanot. Blir attackerad av en varelse som grönslemmig dyker upp ur vattnet och försöker dränka henne. Alice räddas av två poliser och hamnar på sjukhus och får reda på att ingen pojke hittats i sjön. Varelsen finns alltså kvar.
                   
Här är en trailer. Den har våldsam karaktär.