fredag 27 oktober 2023

LP:n Kraftwerk - Trans-Europe Express från 1977

Trans-Europe Express (tyska: Trans Europa Express ) är det sjätte studioalbumet av det tyska bandet Kraftwerk. Inspelat 1976 i Düsseldorf, Tyskland, släpptes albumet i mars 1977 på Kling Klang Records. 
            
Det såg gruppen förfina sin melodiska elektroniska stil, med fokus på sekvenserade rytmer, minimalism och ibland manipulerad sång. Teman inkluderar firandet av den titulära europeiska järnvägstjänsten och Europa som helhet, och meditationer om skillnaderna mellan verklighet och utseende. Albumet har fått högt betyg i ett flertal musikpublikationer.  
                           
              
Efter releasen och turnén för albumet Radio-Activity fortsatte Kraftwerk att gå längre bort från sin tidigare krautrockstil av improviserad instrumentalmusik, och förfinade deras arbete mer till formatet av melodiska elektroniska låtar.
                 
I mitten av 1976 började Kraftwerk arbeta på albumet som då hette Europe Endless. Paul Alessandrini föreslog att Kraftwerk skulle skriva en låt om Trans Europ Express för att spegla deras elektroniska musikstil. Hütter och Schneider träffade musikerna David Bowie och Iggy Pop före inspelningen, vilket påverkade låttexterna. Maxime Schmitt uppmuntrade gruppen att spela in en franskspråkig version av låten "Showroom Dummies", vilket ledde till att gruppen senare spelade in flera låtar på franska. Albumet spelades in i Kling Klang Studio i Düsseldorf.

               
                   
Här kan man lyssna på skivan:
            
         
Låtlista: 
             
1 - Europe Endless 0:00
2 - The Hall of Mirrors 9:41
3 - Showroom Puppets 17:34
4 - Trans-Europe Express 23:48
5 - Metal on Metal 30:40
6 - Abzug 32:33
7 - Franz Schubert 37:24
8 - Endless Endless 41:50