tisdag 10 oktober 2023

TV-sändningar i Sverige 30 januari 1981

Det var fredag, folk hade tjock-TV, det fanns bara två TV-kanaler och sändningarna var i mono och mestadels i färg. 

TV1

09.00-13.50 Utbildningsradion: 
09.00-09.20 Ljud och bild 1. Sant eller falskt. Hur vi påverkas av och reagerar inför bilder och ljud. (Återutsändning) Mellanstadiet. 
09.20-09.45 Filmkunskap 3. Dokumentärt — sant? Leif Furhammar presenterar tre filmer, som är dokumentära i den meningen att de visar en verklighet som inte regisserats för film. De tre filmerna är: Leni Riefenstahls "Viljans triumf" från 1934 samt de två engelska propa-gandafilmerna "Germany Calling" från 1940 och "These are the Men" från 1943. Programmet sändes första gången 1968. (Återutsändning) Gymna-siet. 
10.00-10.10 Switch on 18, åk 3. (Sänds även den 2.2 kl 09.00) Lågstadiet. 
10.10-10.25 The British Isles 2. Bradford. (Sänds även den 3.2 kl. 12.20) 
12.00-12.20 Mediernas värld 3. Trevlig och trovärdig. De sex TV-programmen behandlar barnens förhållande till massmedier. Programmen arbetar med begrepp som skratt, spänning, skräck, trovärdig-het, styrka. skönhet, dagdrömmar, glitter, glans. kärlek och lycka. (Sänds även den 2.2 kl. 09.45 och kl. 12.00) 
12.20-13.50 Facetas de Esparia 3. Hoyo de Manzanares — un pueblo de la sierra madrilena. Om människor i en bergsby strax utanför Madrid. En film av Ronald Frank-lin. (Sänds även den 10.2 kl. 13.35) Gymnasiet. 
16.30-17.00 Halvfemblandning Från hela världen kommer det filmer vi skall få se varje fredag i Halvfem-blandning. Idag får ni först träffa en liten amerikansk pojke som ensam ger sig ut i den stora staden New York. Och sedan följer en tecknad film om ett skepp som håller på att sjunka. (Del tre av nio) 
17.40 Viikkokatsaus (Uusinta lauantaina klo. 11.20) Aktuellt-redaktionens veckoöversikt pä finska. (Även den 31.1 kl. 11.20) 
18.00 Aktuellt och väder (Textat) 
18.10 Fälteko Rädda valama ropar naturvårdarna. Men för eskimåerna är det en kultur-fråga att få jaga val. Den här gången skall vi titta på hur eskimåerna ser på valjakten. 
19.00 Ön ingenstans Sagan om en på kartan icke befintlig, medeltida ö som plötsligt ställs inför en hårdhänt utveckling. En tecknad film från Australien. Manus och regi: Paul Williams. 
19.45 Sebastian Supergood En sedelärande historia om hur de flesta av oss följer modets växlingar. 
20.00 Dansens förtrollade värld 3. Danspionjärer (Sex delar) Amerikanskan Isadora Duncan var kanske detta århundrades viktigaste danspionjär, samtidigt som hon blev galjonsfigur för den moderna kvinno-rörelsen. Margot Fonteyn presenterar en rad av dem som lagt grunden till våra da-gars moderna danskonst, från Isadora Duncan till Kurt Jooss och hans berömda antikrigsbalett "Gröna bordet". Hon berättar om den legendaris-ke Nijinskij, dansör och koreograf, och Mikhail Baryshnikov dansar "Ro-sendrömmen", en av Nijinskijs glansroller. (Del tre av sex) Se artikel härintill. 
21.00 Aktuellt och väder 
21.30 Sportnytt 
21.35 AB Svensk Rock Programmet som både syns och hörs. I samsändning med P3 i stereo från Pock Palais i Stockholm. kväll: Tom Trick och Alien Beat. (Del fem av nio) 
22.30---23.15 "Skär inte för djupt, bara" Omskärelse av flickor är en gammal tradition hos många afrikanska folk. En grym och kvinnofientlig rit, tycker man i i-länderna. Hur kan den fortleva jämsides med inflytandet från den västerländska civilisationen? Den västtyska TV-reporten Eva Hoffman reste till Sudan för att ställa frågan till dem som den angår. 

TV2

17.30 Nalle Puhs hörna av A. A. Milne. Håkan Serner läser femte kapitlet, i vilket Kanin har en arbetsam dag och vi får veta hur Christoffer Robin tillbringar sina morgnar. Från Barnredaktio-nen. (Del fem av tio) 
17.45 Tårtan. En galen serie i fjorton avsnitt av Håkan Alexandersson och Carl Johan de Geer om tre snälla bagare. Egentligen är de sjömän, och de har ofta en väl-dig otur i bageriet. 5. Nittien Hilding är ledsen. Hur Janos och Frasse än försöker vill inte Hilding bli glad igen. Inte förrän en liten olycka händer. Från Bamredaktionen. (Tidigare sänt den 15/7 1973) 
18.08 Flickorna-på Stenön—Två dokumentära filmer för hela familjen om flickorna Jun och Yin, 12 år gamla. De bor på Stenön, en fiskeby på östkusten i Kina. Del.2.. Juns och Vins viktigaste arbete är att gå i skolan. De har mycket att lära sig, för en dag skall de ta över i byn och utveckla den vidare. Men de skall också kunna klara av det arbetet och alla måste delta i det, även barnen. Därför har skolan sina egna åkrar, där Juns och Yins klass odlar sötpotatis. Sista timmen på lördagen har man klassmöte med kritik och självkritik. En film av Ulla Lennman, Cecilia Lindqvist och Ulf Hultberg. Från Barnre-daktionen. (Tidigare sänt den 22/11 1979) 
18.30 Fönster mot TV-världen i Mexiko Två program med Roberto Gomez Bolanos, Latinamerikas populäraste komiker. Presentatör: Åke Wihlney. (Malmö) Se artikel härintill. 
19.20 Regionala nyheter 19.30 Rapport med väder. 
20.00 Nygammalt Bosse Larsson bjuder på kända tongångar tillsammans med bröderna Lind-kvist och gäster. (Del ett av tre) 
21.00 Vem vet var? Geografisk frågesport med Pekka Langer och Carl-Uno Sjöblom. Det åtton-de programmet av tolv där reskunniga och andra möts i en lekfull tävling i ämnet jordens länder och folk. Av två handplockade lag går det ena vidare som herre på täppan. 
21.30 Dallas 
NY SERIE 
En amerikansk serie i 18 delar om familjen Ewing, Texas-miljonärer i olja och boskap. Familjen är inflytesleri k, färgstark och full av motstridiga viljor. Det präglar såväl livet till vardags på den stora ranchen utanför Dallas som arbetskli-matet inom familjeimperiet i stadens centrum. 1. Diggers dotter Bobby Ewing, yngste sonen i Ewing-dynastin. chockerar familjen, när han oväntat gifter sig med Pamela, dotter till faderns ärkefiende sedan gam-malt, Digger Barnes. Bobby begär samtidigt att fa bli djupare insatt i tam ilje-affärerna och att själv få större ansvar i affärsimperiet. Äldste sonen Ewing, J. R., ser Pamela som en ovälkommen spion i huset och upplever sin brors nypåkomna affärsintresse som ett hot mot den egna maktpositionen. Eftersom alla familjemedlemmar försöker samsas under samma tak är det bäddat för personliga konflikter. I rollerna: Eleanor Sotworth Ewing — Barbara Bel Geddes; John "Dock" Ewing — Jim Davis; Bobby Ewing — Patrick Duffy; Pamela Barnes Ewing — Victoria Principal; Lucy Ewing — Charlene Tilton; Sue Ellen Ewing Linda Grey; Ray Krebbs — Steve Kanaly; Cliff Barnes — Ken Kercheval; "Digger" Barnes — David Wayne; Julie — Tina Louise. Manus: David Jacobs. Regi: Robert Day. Se artikel sid. 6-8. 
22.20 Rapport 2 
22.30-23.15 ca Lösnummer 
NY SERIE 
Hårdsmält underhållning för halva familjen. Direktsänt! Varning för skämt! (Del ett av sex) Se artikel härintill. 
          
           
Halvfem intro 1981:
              
              
            
Exempel på AB svensk rock från 1981. Ej samma program som den här dagen.
            
               
              
Aktuellt 1981. Ej samma program som den här dagen.
           
                
                 
Nalle Puhs hörna:
               
              
             
Tårtan intro:
               
               
                 
Tårtan trailer:
                  
                
                 
Fönster mot TV-världen intro 1981:
                    
                 
                  
Vem vet var intro 1981:
                   
                 
                   
Exempel på Sportnytt från 1981. Ej samma som den här dagen alltså. 
                      
                 
                  
Dallas intro från den tiden: 
             
                  
                  
Bobby och Pamela gifter sig i Dallas: