torsdag 7 december 2023

Filmen Harmonica – en hämnare från 1968

En italiensk-amerikansk film från 1968 i regi av Sergio Leone med originaltiteln Once Upon a Time in the West och med Claudia Cardinale, Henry Fonda, Jason Robards och Charles Bronson i rollerna. Filmen hade premiär 4 augusti 1968 på Palladium. Dom fanns i Stockholm och Göteborg och kanske fler ställen. 
             
Handling: 
                
Filmen utspelar sig omkring 1870 under byggandet av järnvägen mellan Atlanten och Stilla havet och handlingen gäller ytligt sett striden om äganderätten till en framtida järnvägsstation (Sweetwater) i närheten av Flagstone, Arizona. På ett djupare plan är det en klassisk historia om oförsonligt hat och personlig hämnd, om en människa som inte har några andra drivkrafter för sitt handlande än hämndlystnaden och vars själva existens blir meningslös när den rituella hämnden är fullbordad.
              
Harmonica (Charles Bronson) förföljer revolvermannen Frank (Henry Fonda) som jobbar för det stora järnvägsbolaget som dess "problemlösare". Frank är en psykopatisk mördare som inte drar sig för att döda kvinnor och barn när han anser att situationen så kräver.
              
Här är en trailer: 
                  
         
Filmen är också väldigt känd för sin musik av Ennio Morricone. Vi flyttar fram till 2012 när Patricia Janeckova framför temat ur filmen på detta fantastiska sätt. Det är få förunnat att ha en sån röst.