tisdag 5 december 2023

LP:n Styx II från 1973

Styx II är det andra albumet av det amerikanska klassisk rock-bandet Styx, släppt i juli 1973. Här går man tillbaka till det djupa 70-talets sound med influenser från klassisk musik, progg och flower power. Det är en njutning att höra. 
               
           
Efter att ha släppt sitt debutalbum , som mestadels bestod av coverlåtar, tänkte bandet skriva något starkt nytt originalmaterial; Dennis DeYoung var särskilt positiv till detta. DeYoung hade skrivit en låt själv på ett elpiano i bandets garage och hade ursprungligen tänkt att den skulle vara med på det första albumet. Han bestämde sig senare för att spela den på ett akustiskt piano. Bill Traut ville dock spara den till det andra albumet. Resultatet blev "Lady", skriven om DeYoungs fru Suzanne.
              

"Lady" misslyckades med att bli en hit när den släpptes första gången 1973; men efter att bandet släppt sitt fjärde album Man of Miracles 1974, gick de till WLS , den mäktigaste radiostationen i Chicago på den tiden, och övertygade programledaren (Jim Smith) att spela om den här låten. Det slutade spelas ofta i luften i Chicago. I maj 1975 bröt sången ut nationellt och nådde så småningom nr. 6 på Billboard-listan.
         
Förutom "Lady" innehöll albumet några upbeat- och proggrockslåtar, som rockarna "You Need Love" och "I'm Gonna Make You Feel It", som skrevs av DeYoung och sjöngs av James "JY" Young.
            
Detta är också det första albumet där John Curulewski skrev och sjöng på två låtar: den proggiga , jazziga "A Day", som har ett ovanligt sound för bandet, och boogiehumorlåten "You Better Ask", vars outro innehåller en utdrag av "Strangers in the Night" på calliope-orgel och ett ondskefullt skratt.
             
             
Efter att Styx flyttade till A&M Records och nådde nationell framgång i USA, fick Styx II guld strax före framgången med The Grand Illusion (1977) och blev det enda storsäljande albumet från Wooden Nickel-eran, på grund av "Lady". 
                  
Här kan man lyssna på skivan: 
              

Låtlista: 

1. You Need Love
2. Lady
3. A Day
4. You Better Ask
5. Little Fugue In "G"
6. Father O.S.A.
7. Earl Of Roseland
8. I'm Gonna Make You Feel It