söndag 25 december 2016

Julklappar på 1970-talet

På juldagen kunde barnen sitta och leka med dessa sakerna:

 Coffin bank var en rolig sparbössa. Man vred upp den med den gula grejen. Och så lade man ett mynt på en knapp till höger och så kom handen ut och drog ner myntet i lådan.


 Etch-a-sketch. Den innehöll grå sand. Man kunde rita med den genom att vrida spakarna och dra streck. När man ville sudda och börja på ny kula så vände man den upp och ner.


 Tomy flipper. Det gick på batteri och plingade och räknade poäng.


 Labyrintspel. Man skulle föra kulan genom labyrinten genom att vrida på spakarna så att plattan lutade åt olika håll. Det var några ställen som var riktigt luriga men med träning lyckades man till slut att klara av hela.


 Leksaksbilar. Man kunde också köra dom på bilbanor. Loopen var hur häftig som helst.


 En liten kanon. Man kunde stoppa i en tändsticka till vänster, dra tillbaka spaken i mitten och sen släppa den. Då sköts tändstickan iväg.


 Knep-och-knåp av metall. Man skulle vrida på olika sätt för att få isär dom eller sätta ihop dom. Några var lättare, andra var svårare.


 Play-Doh. Ett slags modellera. Man lade en bit under den röda spaken och tryckte ut olikformade strängar så som på bilden. Sen kunde man göra olika figurer.


 Sifferpussel. Man skulle flytta runt siffrorna och få dom i rätt ordning. Det fanns även en lite större med fler siffror. 29 eller 30 tror jag.


Slinky. Man kunde sätta den på ett trappsteg och välta ner ena halvan till nästa trappsteg så fortsatte den gå själv. Eller så höll man den mellan händerna eller gjorde figurer av den.