söndag 26 augusti 2018

Diplom från Kungliga Patriotiska Sällskapet 1938

Texten lyder: "Kungl. Patriotiska Sällskapet har denna dag tilldelat ... medalj i guld med konungens bröstbild - andra storleken - att i gult och grönt band å bröstet bäras såsom belöning för långvarig trogen tjänst. Stockholm 27 januari 1938. Kungliga Patriotiska Sällskapets vägnar..."



Kungliga Patriotiska Sällskapet är ett sällskap stiftat 1766 och fram till 1772 en del av sällskapet Pro Patria. Dess första grundregler fastställdes 1772 av Gustav III med avsikt att bidra till att utveckla dåtidens stora näring, lantbruket. Att kungen själv bidrog med både titel och underskrift av stadgarna var naturligt, eftersom det gällde ett samfund för ledande personer i riket.

Fram till mitten av 1800-talet var sällskapets verksamhet inriktad på att främja både jordbruk och industri. Men när Kungliga Lantbruksakademien grundades år 1811, koncentrerades Sällskapets verksamhet runt näringsliv och industri. Idag omfattar stödet bidrag till forskning och tryckning av publikationer som kan främja näringar i allmänhet och Sveriges konkurrenskraft i synnerhet. En ny medalj sedan 2012 gäller gärning för bevarande av svenskt kulturarv.