lördag 6 oktober 2018

Berlinmurens fall

Berlinmuren åtskilde Väst- och Östberlin mellan 1961 och 1989. Den byggdes av Östtyskland för att stoppa den omfattande flykten av östtyska medborgare till väst via Västberlin. Den var den mest påtagliga delen av järnridån och var en stark symbol för Europas delning under det kalla kriget.

1989 flydde flera hundra tusen östtyskar sitt land. Den östtyska regimen var pressad och hade svårt att hantera situationen. 9 november 1989 tillät man privata besök i Väst. Tusentals östtyskar begav sig till gränskontrollerna och gränsövergången på Bornholmer Strasse i Berlin var den första som öppnades helt. Berlinmurens fall var, i mångas ögon, en av de största händelserna i Europas historia efter andra världskriget, och 1989 brukar klassas som ett historiskt årtal.


På plats när muren öppnas 9 november 1989. Filmen saknar kommentarer och bilderna talar för sig själv:




Här är en sändning från Rapport i Sveriges television 10 november 1989:




På nyårsafton 1989 hade David Hasselhoff en konsert vid muren där han framförde sin låt Looking for freedom. Det var några veckor efter muren hade börjat rivas. Han hade lite ovanliga kläder i form av en halsduk som såg ut som ett piano och en jacka med blinkande lampor på.



Roger Waters och konsertagenten Mick Worwoo hade tidigare tänkt sätta upp The Wall för att samla in pengar till en minnesfond för krigsoffer och när muren föll valde man att ha den i Berlin, och samtidigt hylla murens fall.

Det tog fem månader att förhandla med myndigheterna i Berlin innan de fick tillstånd att göra konserten och därefter hade de knappt tre månader på sig att repetera. Konserten ägde rum 21 juli 1990 på Potsdamer Platz i Berlin inför mellan 200 000 och 500 000 åskådare. Den TV-sändes live i 35 länder vilket innebar att den nådde ut till ytterligare 500 miljoner tittare. Bland de artister som medverkade under konserten fanns Ute Lemper, The Band, Van Morrison, Sinéad O'Connor, Cyndi Lauper, Marianne Faithfull, Scorpions, Joni Mitchell, Jerry Hall och Bryan Adams.

Här är en del av konserten. Låten är från Pink Floyds album The wall som kom ut 1979.