tisdag 3 mars 2020

Fest på Gärdet 1970

Festen på Gärdet, Gärdetfesten eller Gärdetfestivalen var en gratis musikfestival som arrangerades på Gärdet i Stockholm vid två tillfällen under 1970.

Den första festen på Gärdet anordnades mellan den 12 och 14 juni 1970, inspirerad av Monterey Pop Festival och Woodstockfestivalen som en kulturpolitisk manifestation. Festivalen anordnades utan att man ansökt om tillstånd. Man ville dock först anordna festen med tillstånd på Skeppsholmen, men eftersom kommunen krävde en summa pengar (50 000 kr) i deposition som arrangörerna inte hade, förflyttades festen till Gärdet. Band som Gunder Hägg, Träd, Gräs och Stenar, Solen skiner, Gudibrallan, Love Explosion och Arbete & Fritid spelade. Festen på Gärdet kom att fungera som något av en samlande startpunkt för den vänsterorienterade progressiva musikrörelsen som kommit att kallas för proggen.

Den andra festen på Gärdet anordnades mellan den 20 och 23 augusti samma år, och förutom många av de band som redan deltagit på första festen medverkade band som Turid, Fläsket brinner, Samla Mammas Manna, Södra Bergens Balalaikor, NJA-gruppen (senare Fria Pro), Det Europeiska Missnöjets Grunder och Låt 3:e örat lyssna in & 3:e benet stampa takten.
           
Del 1:
             

       
         
Del 2: