söndag 24 januari 2021

TV-programmet Femettan 1993

Ett frågesportprogram från Sveriges Television med Staffan Ling som programledare som sändes 1983-1994. Övriga medverkande i detta program var Görel Crona, Sven Wollter, Åsa Bergström och Anders Granér.

Varje tävling bestod av två lag, med en tävlande och en bisittare vardera. Bisittaren hade till uppgift att beskriva ett ord med hjälp av en synonym. Totalt fem ord skulle beskrivas, och dessa fem ord skulle fungera som ledtrådar till ett annat ord som båda gemensamt skulle försöka lösa. Om laget lyckades lösa denna uppgift, fick laget en poäng, och det gällde att först komma upp till tre poäng. Om tävlaren gissade fel ord, gick turen över till det andra laget.

Det lag som först kom upp till tre poäng gick vidare till final, där bisittaren fick beskriva 10 ord på 60 sekunder, från A-J, eller från K-U, medan det andra laget åkte ur tävlingen. Om den tävlande i finalen lyckades klara alla 10 ord innan tiden tog slut vann denne en resa, och fick även fortsätta tävla mot ett nytt lag, med chans att vinna en ny resa. Om den tävlande inte hann, ersattes båda lagen i en ny omgång.