tisdag 9 januari 2024

LP:n Alan Parsons Project – The Turn Of A Friendly Card

Det femte studioalbumet av det brittiska progressiva rockbandet Alan Parsons Project, utgivet 1980 av Arista Records. Titelstycket, som visas på sida 2 av LP:n, är en 16 minuters svit uppdelad i fem spår. The Turn of a Friendly Card skapade hitsen "Games People Play" och "Time", varav den senare var Eric Woolfsons första sångframträdande. En redigerad version av titelstycket som kombinerar de inledande och avslutande delarna av sviten släpptes också som singel tillsammans med en officiell video.
              
Ett speciellt nöje för mig att lägga upp det här för skivan är mycket bra rakt igenom. Jag kom i kontakt med den på 80-talet när en bekant köpte den och jag fick möjlighet att spela av den. 
                 
                   
Precis som med bandets tidigare album är The Turn of a Friendly Card ett konceptalbum med sitt tema fokuserat på spelindustrin och spelares öde, med mer än en referens till Las Vegas (t.ex. "det finns ett tecken i öknen som ligger till väster" från titelstycket). Musikaliskt är det ett mer melodiskt och tillgängligt album än sina föregångare.
            
Fram till detta album hade alla Alan Parsons Project-album packats i gatefold-omslag. Ökande budgetrestriktioner för skivbolagen gjorde att The Turn of a Friendly Card blev början på alla senare släppta Alan Parsons Project-album som skulle packas i singelhylsa.
               
Albumet spelades in på rekordkort tid på två veckor i Paris. Vanligtvis skulle Alan Parsons Project ta många månader att spela in ett album.
               
             
              
Här kan man lyssna på skivan. Lite nostalgi att se en skivspelare också. 
            
        
Låtlista: 
        
01. May Be a Price to Pay 00:00
02. Games People Play 05:04
03. Time 09:26
04. I Don't Wanna Go Home 15:11
05. The Gold Bug 19:37
06. The Turn of a Friendly Card (Part One) 24:10
07. Snake Eyes 26:50
08. The Ace of Swords 30:09
09. Nothing Left to Lose 33:08
10. The Turn of a Friendly Card (Part Two) 37:15