tisdag 7 maj 2024

LP:n Genesis - Trespass från 1970

Trespass är det andra studioalbumet av det engelska rockbandet Genesis .Det släpptes den 23 oktober 1970 på Charisma Records och är deras sista album med originalgitarristen Anthony Phillips och deras enda album med trummisen John Mayhew. 
        
Skivan är en av de bästa som Gensis har gjort och en av de bästa klassisk rock-plattorna tycker jag. Jag kom i kontakt med skivan 1980 när en bekant lånade en hög med liknande skivor. Jag hade mest hört pop innan och visste inte att det fanns sån här musik och det skivlånet förändrade och breddade min musiksmak för alltid.
                
                 
Musiken på skivan markerade ett avsteg från mer poporienterade låtar, som visades på deras första album From Genesis to Revelation , mot folksmakad progressiv rock . Detta sträckte sig från lätta akustiska stycken med flera tolvsträngade gitarrer som "Dusk", till den tyngre livefavoriten " The Knife".
                 
I augusti 1969 bestämde sig Genesis för att bli ett professionellt band. Grundarna – gitarristen Anthony Phillips , basisten Mike Rutherford , sångaren och flöjtisten Peter Gabriel och keyboardisten Tony Banks – hade fått sällskap av trummisen John Silver. De splittrades från producenten Jonathan King och bestämde sig för att skriva mer komplext material än den enkla popen på deras första album From Genesis to Revelation. Gabriel mindes att gruppen ville utforska och blanda musikstilar.
          
          
Skivans omslag målades av Paul Whitehead och har en gravyr av den ungerska illustratören Willy Pogany. Whitehead gjorde även omslagen till bandets kommande två album. Omslaget visade två personer som tittade ut genom ett fönster på berg, som representerade de pastorala teman för några av sångerna. Whitehead hade avslutat omslaget och sedan lade bandet till "The Knife" till den löpande ordningen. Eftersom de kände att omslaget inte längre passade albumets stämning bad de Whitehead att designa om det; när han var ovillig att göra det, inspirerade bandmedlemmarna honom att skära duken med en riktig kniv.
          
Här kan man lyssna på skivan: 
              

Låtlista: 

1. Looking for someone (0:00)
2. White mountain (7:07)
3. Visions of angels (13:49)
4. Stagnation (20:40)
5. Dusk (29:31)
6. The Knife (33:44)