onsdag 29 mars 2023

Gamla vykort från Tyskland

Några vykort som kanske är från omkring 1970-talet och som hamnat i Sverige på olika sätt. 
              
Staatsoper Unter den Linden i Berlin (även Deutsche Staatsoper eller Staatsoper Berlin) är stadens äldsta operahus och ligger i stadsdelen Mitte i stadsdelsområdet med samma namn. Det byggdes ursprungligen på 1740-talet och har återuppbyggts flera gånger, sehnast under andra världskriget då det träffades av bomber.


Humboldt-Universität zu Berlin (förkortas HU Berlin), på svenska även Humboldtuniversitetet, är Berlins äldsta och näst största universitet. Det grundades 1810.


Checkpoint Charlie i Berlin. Det var en gränsstation vid en av de mest kända övergångarna mellan Öst- och Västberlin under Berlinmurens tid 1961 till 1990. Den låg på Friedrichstraße, på den USA-kontrollerade sidan av gränsen. En bit in på andra sidan gränsen låg den sovjetiska/östtyska motsvarigheten, Grenzübergangsstelle Friedrichstraße.
         
Checkpoint Charlie låg vid den enda passagen genom Berlinmuren som kunde användas av anställda vid de allierades militärorganisationer. Diplomater och andra icke-tyska medborgare fick också passera här, men kunde dessutom använda gränsövergången vid Bahnhof Berlin Friedrichstraße.
       
Beteckningen "Charlie" härstammar från NATO-alfabetet och står för alfabetets tredje bokstav. Checkpoint Alpha var gränsövergången på motorvägen vid staden Helmstedt, Checkpoint Bravo var motorvägsövergången Dreilinden strax utanför Berlin.


Hotel Stadt Hamburg var ett välkänt hotell utanför Lübecks gränser. Det har nämnts i verk av Thomas Manns och Tonio Kröger och hade anor tillbaka till 1400-talet. Kända personer som Franz Xaver Mozart, Thomas Mann, prins Albrecht , prins Friedrich Leopold och prins Heinrich XVIII har bott på hotellet.
             
Rosenheim, som är en stad i Bayern. Rosenheims utveckling kan spåras från dess läge på korsande stora handelsvägar. Redan i tidiga tider stimulerade stadens korsande trafik dess utveckling som köpstad. Avgörande för etableringen av Rosenheim var värdshuset och motsvarande värdshusdal. 
          
Romarna anlände år 15 f.Kr. under ledning av Drusus och Tiberius. De grundade provinsen Noricum öster om värdshuset och Rhaetia väster om värdshuset. Kolonisatörerna byggde en väg genom Brenner till Castra Regina och en öst–västlig väg från Iuvavum till Augusta Vindelicum. Korsningen mellan dessa två enormt viktiga handelsvägar skyddades av en militärstation vars namn var "Pons Aeni". Det utvecklades därefter från en marknad till en salthandel och sedan järnvägsstad till dagens trä- och universitetsstad.