tisdag 14 mars 2023

Gustaf V besöker Götaverken 3 maj 1915

Han var i Göteborg på grund av Pansarskeppet Sveriges sjösättning. Det var då det största och tyngsta fartyg som någonsin sjösatts i Sverige. Närvarade gjorde även kronprinsparet, prins Wilhelm, prins Eugen samt statsminister Hjalmar Hammarskjöld. 
           
                              
Flaggorna vajar. Tusentals människor står längs stadens kajer. Vanliga göteborgare, artillerister i paraduniform, sjöscouter och flottister. Strax innan dagens stora händelse sjunger Göteborgskören Par Bricoles den fosterländska sången ”Hör oss Svea”.
                
Efter ett kortare tal tryckte konungen på en knapp till en elektrisk ledning, varpå pansarbåten frigjordes från stapelbädden. Sjösättningen avslutades med en konsert på Göteborgs konserthus, följt av bankett på börsen klockan 18. 
              
              
Då fartyget vid sjösättningen ännu inte var mer än bara ett skrov, följde därefter ett omfattande utrustningsarbete. Skrovet lades vid en nybyggd utrustningspir där pansarplåtar, ångpannor, ångturbiner, kanontorn, bestyckning, överbyggnaden, master, skorstenar och all annan utrustning lyftes ombord och monterades. Då de 28 cm eldrören var för tunga för att kunna lyftas av någon enskild kran i Göteborg, var man tvungen att använda två kranar för att kunna lyfta ombord dem.