torsdag 2 mars 2023

Pink Floyd - Dark Side of the Moon

Ett konceptalbum från 1973 av det brittiska rockbandet Pink Floyd som nu fyller 50 år. Albumet tillhör bandets mest kända och uppskattade verk och är ett av de mest berömda inom genren progressiv rock. Det har sålts i 45 miljoner exemplar, vilket gör det till världens tredje mest sålda musikalbum. Kort sagt ett mästerverk. 
            
              
1971 gav Pink Floyd ut albumet Meddle och började repetera inför den uppföljande turnén. Under repetitionerna planerade bandet nytt material för ett album. Roger Waters föreslog att albumet kunde bli en del av turnén och att det skulle handla om saker som gör folk tokiga, med fokus på bandets egna upplevelser och den forne bandmedlemmen Syd Barretts mentala ohälsa. Alla bandmedlemmarna uppskattade idén med ett konceptalbum.
                  
Albumet fick den provisoriska titeln The Dark Side of the Moon, ’Månens mörka sida’, en referens till galenskap (jämför mångalen). 
               
   Etikett på LP-skivan

Bandet premiärspelade materialet den 20 januari 1972 på The Dome i Brighton. När Medicine Heads album inte sålde bra byttes Eclipse tillbaka till The Dark Side of the Moon. Med undertiteln A Piece for Assorted Lunatics ("Ett stycke för blandade galningar") framfördes det den 17 februari 1972 för pressjournalister på Rainbow Theatre i London. Omdömena var redan från början mestadels positiva.
             
Bandet turnerade större delen av 1972 med The Dark Side of the Moon i Storbritannien, Västeuropa, Nordamerika och Japan. Under en paus i turnén mellan 24 maj och 25 juni reste de till studion Abbey Road Studios och spelade in delar av albumet, men inte förrän den 9 januari året därpå avslutade de arbetet.

Albumet blev en omedelbar framgång i Storbritannien och i hela Västeuropa. Följande månad fick det en guldcertifiering i USA. Under hela mars 1973 spelade bandet albumet som en del av deras USA-turné. Albumet nådde Billboard Top LPs & Tape-listans förstaplats den 28 april 1973, och var så framgångsrikt att bandet återvände två månader senare för en ny turné.
            
The Dark Side of the Moon blev ett av de mest sålda albumen genom tiderna och är på topp 25 på en lista över bästsäljande album i USA. Även om det höll nummer ett i USA för bara en vecka, låg det kvar på Billboard 200 albumlistan i 736 veckor. Det blev det mest sålda albumet under 1970-talet.
         
Pink Floyd 1971. 

Här kan man lyssna på hela albumet: 
             

Låtlista:

0:00 Speak to me
1:05 Breathe (In The Air)
3:55 On the Run
7:35 Time
14:35 The Great Gig in the Sky
19:19 Money
25:46 Us and Them
33:34 Any Color You Like
37:00 Brain Damage
40:51 Eclipse