tisdag 1 juli 2025

Vykort från Stockholm skickat 1902

Ett par pojkar i Skepparegränd på Söder. 
              
Det var enkla trähus och en grusgata, typiskt för Stockholms dåtida arbetarstadsdelar. Livet var ofta hårt, med trångbodda hem som saknade moderna bekvämligheter som rinnande vatten. Barn lekte fritt på gatorna, vilka fungerade som centrala platser för socialt liv och gemenskap i kvarteren. Invånarna var ofta sjömän, hamnarbetare och fabriksarbetare, boende nära sina tuffa arbetsplatser. Trots de enkla materiella förhållandena präglades vardagen ofta av stark grannsämja och en levande utomhusmiljö. Denna bild fångar en svunnen tid på Södermalm, strax innan omfattande rivningar och moderniseringar förändrade stadsbilden.
                  
                

Gammalt vykort: Vid pumpen

Det kanske är från omkring år 1900. Puffärmar var vanligt på 1890-talet. Plommonstop var också populärt vid denna tid. 
              
                 

Ett gammalt väggur

En sån här klocka fanns i många svenska hem under 1900-talet. Den kunde hänga i finrummet som bara användes vid enstaka högtidliga tillfällen. 

Denna kan vara från 1890-talet och är kanske gjord av Junghans eller Gustav becker. Det verkar också fattas en ovandel. Såna kan ha gått sönder eller förkommits under åren. 
             
              

Månadsbild Juli

Juli månad förr i tiden präglades starkt av höbärgning, en avgörande och arbetsintensiv syssla som engagerade hela familjen på landsbygden. Barnen deltog aktivt, som flickan sittande i höet och den andra som dricker mjölk, medan hästar var oumbärliga dragdjur för att hantera skörden. Långa dagar i solskenet krävde viktiga raster med enkel mat och dryck, ofta intagna ute på fälten bland de doftande höskullarna. Trots det hårda arbetet förknippades denna tid med sommaridyll och naturens överflöd, där gröna fält och blommor skapade en levande bakgrund. Månaden representerade därmed en period av intensiv aktivitet driven av en stark koppling till naturen och gemenskapen kring gårdens viktiga sysslor.
          
Bilden är gjord av Irja Kerstin Frykstrand, född Westling 7 augusti 1901 i Wederlaks, Karelen, Finland, död 1997, som var en finländsk-svensk konstnär. Hon var verksam som konstnär och illustratör i Sverige från 1930-talet.
           
         

Idas sommarvisa

Från TV-serien Emil i Lönneberga från 1973. Ida sjunger in sommaren, kohagen är grön och bena är fulla av spring.