tisdag 9 september 2014

Minne av konfirmationen-kort

Alla korten här är troligen från 1920-talet och Mölndalsområdet. Dom gavs till den konfirmerade från anhöriga som minne.

Konfirmationsundervisningen bestod av att man läste vissa stycken i bibeln och lärde sig några utantill. Sen hölls ett förhör i kyrkan inför hela församlingen. Detta förhör var alltså egentligen det första husförhöret, för när man väl var konfirmerad förhördes man tillsammans med resten av gårdens konfirmerade folk en gång om året av prästen, på precis samma saker som vid konfirmationen.

Dom kunde få konfirmationsgåvor eftersom konfirmationen innebar ett steg in i vuxenvärlden. Konfirmanderna kunde ofta få dyrbarare gåvor som kompletterade den ändring i dräkten som markerade deras nya status. För flickorna kunde det vara en nål eller sölja i silver eller kanske ett sidenhalskläde, för pojkarna ett par manschettknappar i silver eller från mitten av 1800-talet kanske till och med ett fickur. Gåvorna var mest från föräldrarna, eller kanske ett äldre syskon. En del föräldrar kunde känna sig utfattiga efter att ha gett så fina gåvor.

Första kortet.

Första kortet.



Andra kortet.

Andra kortet.



Tredje kortet.

Tredje kortet.